18 Temmuz 2016 Pazartesi

Yüzme Havuzlarında Kullanılan Siyanürik Asit - Stabilizatör

Yazımıza başlamadan hemen söyleyelim. Aşağıda bahsi geçecek olan siyanürik asitin, siyanür ile hiç bir ilgisi alakası yoktur. 

Yüzme havuzlarının dezenfeksiyonunda kullanılan klor, uçucu bir madde olduğundan, güneş ışınlarından ve hava sıcaklığından dolayı, hızla havaya karışarak yok olur. Havuz suyuna ilave edilen, stabilizatör diye adlandırılan siyanürik asit, klorun hızla havaya karışarak yok olmasına engel olur. Yani esasen, havuz suyu dezenfeksiyonuna faydalı bir işlevi vardır. Amerika'da yapılan, birtakım bilimsel deneylere göre, güneşli bir günde, stabilizatör içermeyen havuzlar, 2-3 saat içerisinde, sahip oldukları klorun, yaklaşık %85 - %90' ını kaybederler. Aynı koşullarda, 40-50 mg/lt siyanürik asit içeren havuzlar klorunun yaklaşık %10-15' ini kaybederler.

Bununla beraber, stabilizatörün hem fazlası, hem de azı, havuzda sorunlara neden olur. Havuz suyundaki ideal stabilizatör seviyesi, 30-80 mg/lt arasındadır.


STABİLİZATÖR FAZLALIĞI :
Genelde havuz suyu dezenfeksiyonunda, toz ya da tablet formundaki stabilizatörlü klorun sürekli kullanımından dolayı, stabilizatör seviyesi 80 - 100 mg/lt düzeyini aşar. Bu kritik oran aşıldıktan sonra, daha önceki yazılarda da bahsettiğimiz, "klor kilitlenmesi" olayı söz konusu olur.
Stabilizör, sudaki kloru iyice hapsederek, artık klorun görev yapmasına mani olur. Bu sebepten dolayı, suya ne kadar klor ilave ederseniz edin, suda bulanıklaşma, yosun ve bakteri oluşumuna mani olamazsınız. Bu durumu düzeltmek için, suya ilave ettiğimiz klor şokları da, bu sorunu çözmez, tam tersine daha da arttırır.
Sudaki mevcut stabilizatör, kendi kendine tükenmez ve yok olmaz. Seviyesini düşürmek için, havuz suyunun bir kısmının boşaltılıp, yeni taze suyla tekrar doldurulması gerekir.
STABİLİZATÖR EKSİKLİĞİ:
Sudaki stabilizatör miktarını, gerekli olan 30-40 mg/lt asgari seviyesine getirmek için, bu miktara ulaşana kadar, suya siyanürik asit ilave etmek, ya da bir müddet stabilizatör ilave eden, %56 ya da %90' lık toz ya da tablet klor kullanmak gerekir. Sürekli olarak stabilizatörlü klor kullanılırsa, şoklamada %65' lik stabilizatörsüz klor kullanmak gerekir. Stabilizatör seviyesi sıkı takip gerektirir ve haftada en az, 1-2 kere ölçüp, aşırı yükselip yükselmediği kontrol edilir. Eğer stabilizatörlü klor kullanılıyorsa, stabilizatör seviyesi 80 mg/lt' ye ulaştığında, ters yıkama sıklığı ve süresi arttırılıp, aşırı stabilizatörlü su havuzdan uzaklaştırılmalıdır.

Mutlu ve sağlıklı yüzme havuzları dileklerimizle.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...