Üzülerek söylüyoruz ki, şu ana kadar, daha ucuz, her yerde kolayca bulunabilen, kullanımı nispeten basit başka bir dezenfektan madde bulunamadığı için, Dünya'da en yaygın olarak kullanılan havuz dezenfeksiyon kimyasalı - başta kanserojen olması ve diğer tüm bilinen sağlık sakıncalarına rağmen - klor'dur.
Bu sebepten ötürü, ülkemizde de, en çok kullanılan havuz kimyasalı klor olduğu için, piyasada satılan klor çeşitleri, aralarındaki farklar ve kullanımı hakkında size, kısa ve kolayca anlaşılabilir bilgiler vermek istiyoruz.
Ne kadar klor kullanılması gerekir?
Sağlık Bakanlığı standartlarına göre,
- Açık yüzme havuzlarında 1.0 - 3.0 ppm (miligram/litre)
- Kapalı yüzme havuzlarında 1.0 - 1.5 ppm (miligram/litre)
serbest klor bulunmalıdır.
Hangi klor çeşidi kullanılmalıdır?
Havuz kimyasalı olarak kullanılan, piyasada 4 ana klor çeşidi vardır.
- Sodyum Hipoklorit - %12 / %15 stabilizatörsüz sıvı klor
- Kalsiyum Hipoklorit - %65 / %70 stabilizatörsüz toz klor
- Sodyum dikloro-isosiyanürik asit - %56 stabilizatörlü toz klor
- Trikloro-isosiyanürik asit - %90 stabilizatörlü toz / tablet klor
Türkiye'de en çok satılan klor, %56 stabilizatörlü toz klordur. Yeni doldurulan havuzlar için, veya senede birkaç ay için kullanılması uygundur. Bu klorun içerisinde stabilizatör (siyanürik asit) bulunduğu için, suyun stabilizatör düzeyini sürekli arttırırlar. Bu da, klor kilitlenmesi - yani klorun işlevini yapamaması - problemine sebep olur. İstanbul bölgesinde, Temmuz, Ağustos aylarından itibaren, havuz sorunlarının çoğu, bu klorun yarattığı, stabilizatör fazlalığından kaynaklanır.
Eğer stabilizatörlü klor kullanıyorsanız, en az ayda 1 kere sudaki stabilizatörün seviyesini ölçtürmenizi tavsiye ederiz. Maksimum değer olan 100 ppm' in üzerinde suyunuzun değiştirilmesi gerekir.
Stabilizatörsüz klorlar:
Stabilizatör içermeyen klor çeşitleri, daha uçucu oldukları için, güneş battıktan sonra havuza ilave edilirler. Yine de, havuz suyunda bir miktar stabilizatör bulunmasında fayda vardır. Bunun için, ya suya stabilizatör ilavesi yapılır, ya da bir müddet stabilizatörlü klor kullanılır.
Stabilizatörsüz sıvı ve toz klorların, pH değeri yüksek olduğu için, havuzun pH değerinin yükselmesine neden olurlar. Özellikle sıvı klor kullanımında, daha fazla pH düşürücü ihtiyacı duyulabilir.
En ucuz olan ve tek yerli klor üretimi, sıvı klordur. Suya kattığı klor oranı düşük olduğu için, miktar olarak çok kullanılması gerekir. Örneğin 5 litre sıvı klor = 1 kg toz klor' a eşittir.
%65 / %70' lik kalsiyum hipoklorit, şebeke sularında kullanılan klor çeşidi olup, suda çözülmesi biraz zor olabilir. Dünyada en ucuz toz klor olmasına karşılık, ülkemizde pazarlama politikası nedeni ile ya diğer klor çeşitlerinin aynı fiyatına, ya da daha pahalı fiyatlarda satılmaktadır.
HAVUZUN GÜNLÜK BAKIMI
Tüm kimyasal uygulamaları gece yapılmalıdır.
Tüm kimyasallar, temiz bir plastik kapta hazırlanarak, uygulanır.
1- Her akşam havuz suyunun pH değeri ölçülür. pH 7.6' dan büyükse, 0.1 düşürmek için 100 ton havuza yaklaşık 1 kg pH düşürücü sıvı ya da toz konulur. Eğer pH 6.8' den küçükse 0.1 yükseltmek için 100 ton havuza yaklaşık 1 kg pH yükseltici sıvı ya da toz konulur.
2- Her akşam havuzun klor miktarı ölçülür (serbest klor) ve bu değerin 0.8 - 1.5 ppm aralığında olması gerekir. Bu değer 100 tonluk bir havuza her akşam 300 - 400 gram stabilizatörlü toz klor 56 veya 200 - 250 gr stabilizatörlü toz klor 90 veya 3 - 5 kg sıvı klor ilave etmekle sağlanır. Şoklamalarda, sıvı klor olarak, bu miktarların, minimum 4 - 5 katını kullanmanız gerekir.
3- Yosun önleyici, haftada 1 kez denge tankına, 100 tonluk bir havuz için 250 gr atılır.
4- Çöktürme işlemi: Haftada 2 kez yapılması önerilir. Uygulaması esnasında, havuzun sirkülasyon pompaları çalıştırılır, 100 tonluk havuza 1 kg çöktürücü sıvı ya da 0.8 kg çöktürücü toz sulandırılarak, havuzun üst yüzeyine eşit bir şekilde serpiştirilir. Yaklaşık 4 saatlik bir sirkülasyondan sonra pompalar stop edilir ve havuz dinlendirilir. Dip süpürge işlemi yapmadan önce, ters yıkama yapılır. Dip süpürge işlemi yapılır ve sonra tekrar bir ters yıkama daha yapılır.
Bütün bunları yapmak zor mu? Evet zor. Ama ne yapalım, her güzelin bir kusuru vardır, değil mi? Bu da bir havuz sahibi olmanın zorluklarıdır. Ama tüm bunlar eksiksiz ve düzenli olarak yapılırsa da, sağlıkla ve mutlulukla kullanabileceğiniz, bir yüzme havuzunun keyfine de doyum olmaz, değil mi?
Bütün bu zorluklara rağmen, bu klorlama işleminin Dünya yüzeyinde ve Türkiye'de biraz daha teknolojik, sağlıklı ve otomatik sistemi yok mu derseniz, var deriz. Bu da tuzdan klor jeneratörleri ya da diğer bir diğer deyişle, tuz klorinatörleridir.
Daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Kalın sağlıcakla!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder