Su, içerisinde doğal olarak bir takım inorganik kimyasalları ve mineralleri bulunduran bir karışımdır. Doğa da, yani göllerde ya da nehirlerde bulunan, ya da şehir şebekesinden gelen sular, saf, yani damıtık sular değildir. İçlerinde yukarıda bahsedilen mineral ve kimyasallardan, mutlaka bir miktar bulunur. Suyun kalitesi, kullanılabilir ya da içilebilir olması, suyun içerisinde bulunan bu maddelerin dengesi ile ilgilidir. Bundan sonraki yazılarımızda bu havuz suyunun dengesinden hep bahsedeceğiz.
Bugün bahsedeceğimiz, suyun içerisinde bulunan ve suyun sertlik derecesini ifade eden, CaCO3 (kalsiyum karbonat) miktarıdır. Genel bir tanımlama ile;
- 0 - 200 ppm (mg/L) CaCO3 ihtiva eden sular : Yumuşak su
- 200 - 400 ppm (mg/L) CaCO3 ihtiva eden sular : Dengeli su
- 400 - 1000 ppm (mg/L) CaCO3 ihtiva eden sular : Sert su
olarak ifade edilebilir.
İstanbul' un şehir şebeke suyunu temin eden ve dağıtan İSKİ' nin, aylık olarak yayınladığı, su kalite raporlarında, her arıtma tesisinin çıkış suyu, ortalama su parametreleri verilir. İSKİ' nin, Haziran 2015 ayı raporuna göre, arıtma tesislerinin çıkış suyu sertlik dereceleri aşağıdaki gibidir.
- Büyükçekmece : 210 ppm (mg/L)
- İkitelli : 145 ppm (mg/L)
- Kağıthane : 157,4 ppm (mg/L)
- Ömerli : 138,9 ppm (mg/L)
- Cumhuriyet : 123 ppm (mg/L)' dir.
Bu değerlerden de, görülüyor ki, İstanbul' un genel olarak şehir şebeke suyu yumuşak olarak değerlendirilebilir.
İçme suyu olarak, yumuşak ve içimi kolay olan sular olduğu için, bu değerler mükemmeldir. Ama havuz suyu olarak bu değerler, bize biraz sıkıntı yaratacaktır.
Nasılmı? Şöyleki. Yumuşak sular, özellikle, havuz kaplaması olarak kullanılan, mozaik ve seramiklerin, derz dolgu maddeleri için aşındırıcı yani koroziftir. Yumuşak sular derz dolgu maddelerini zamanla eriterek, mozaik ve seramikler arasında bulunan derz dolguları boşaltır. Dolayısı ile derz araları boşalan, mozaik ve seramikler zamanla yerinden çıkmaya ve dökülmeye başlar. Bunun en büyük nedeni, eğer seramik ustası kötü ve baştan savma bir işçilik yapmadı ise, havuz suyunuzun çok yumuşak olmasıdır.
Peki ne yapacağız? Bu problemin çözümü varmıdır? Varsa nedir?
Cevap ve çözüm çok basit. Çözümü kalsiyum sertliğimizi 400 ppm seviyesine çıkartmak. Bu sertlik seviyesi, havuz ve tesisatına hiç bir olumsuzluğu olmayan ideal bir seviyedir. Peki bunu nasıl yapacağız? Bunu suyumuza gerekli miktarda, özellikle peynir ve turşu yapımında da, kullanıldığı için de, hemen her yerde kolaylıkla bulunan ve suda eriyen, kalsiyum klorür (CaCl2) ilavesinde bulunarak. Kalsiyum klorür hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız.
Eğer yukarıda bahsedilen problemi sizde yaşıyorsanız, havuz tonajınız ile havuz suyunuzun kalsiyum sertlik derecenizi ölçerek bize bildiriniz. Havuzunuza ne kadar kalsiyum klorürü, nasıl ilave etmeniz gerektiğini size söyleyelim.
Size tertemiz ve pırıl pırıl, içme suyu kalitesinde, yüzme havuzları dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder