31 Temmuz 2015 Cuma

Yüzme havuzu su sirkülasyonun önemi

YÜZME HAVUZU SU SİRKÜLASYONUNUN ÖNEMİ

Yüzme havuzu bakımında, 3 temel madde vardır ki, biri olmazsa, diğerleri mükemmel olsa bile, temiz ve sağlıklı bir havuza sahip olamazsınız.
Bu temel maddeler, aşağıda sıralanmıştır;
  • Sirkülasyon
  • Dezenfeksiyon
  • Temizlik
Bugün, bu 3 temel maddeden birisi olan sirkülasyon hakkında bilgi vereceğiz.

Sirkülasyon, havuz bakım işleminin ilk basamağıdır. Sirkülasyon, havuz bakım işlemleri arasında, diğer işlemleri doğrudan etkilemesi anlamında, en önemli yeri teşkil eder. Sirkülasyon, size havuz suyu içerisinde bulunan katı partiküllerin filtre edilmesini, yani filtrede tutulmasını sağlar. Sirkülasyon ayrıca, aynen kahveye konulan şekerin ve kremanın erimesi için kaşıkla karıştırılması gibi, suya ilave edilen kimyasalların, homojen, yani eşit bir şekilde suya karışmasını sağlar.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, havuz bakımı için, bu 3 temel madde çok önemlidir fakat, iyi bir sirkülasyon olmadan diğer iki işlem, sağlıklı bir şekilde yapılamaz.

İYİ BİR SU SİRKÜLASYONUNU NASIL OLUR?

Her yüzme havuzu, en azından bir sirkülasyon pompası ve bir filtre sistemi ile donatılmış olmalıdır. Havuz suyunun sirkülasyonu, eskiler buna devri-daim' de derler, pompanın çalıştırılması sureti ile sağlanır. Pompalar, skimmer'lar (havuz duvarlarında bulunan dikdörtgen pencereler) vasıtası ile ya da, üstten taşmalı havuzlarda, taşan havuz suyunu emerler. Bu su pompadan geçerek, filtreye gönderilir. Filtrenin görevi, suda bulunan ve suyu kirleten katı partikülleri tutarak, suyu temizlemektir. Su filtreden geçirildikten sonra, havuzunuz içerisinde bulunan ufak yuvarlak pencerelerden, (biz bunlara jet diyoruz), tekrar havuza basılır. (Büyük havuzlarda, birden fazla skimmer ve jet bulunur.) Bu dönüş jetlerinin kafaları hareketli ve yönleri ayarlanabilir olması gereklidir. Eğer dönüş jetleriniz bu özellikte değilse, değiştirilmesini önemle tavsiye ederiz. Bu bahsedilen işlemin tümüne biz SİRKÜLASYON diyoruz.

SU SİRKÜLASYONUNUZU NASIL İYİLEŞTİREBİLİRSİNİZ?

Havuz dönüş jetlerinizin kafasını aynı yöne (örneğin saat dönüş yönüne) ayarlayarak, suyunuzun düzgün bir şekilde karışmasını, yani sirküle edilmesini sağlayınız. Eğer havuzunuzda sadece 1 adet dönüş jeti varsa, bunun yönünü skimmer'ın ters tarafına ve aşağıya doğru ayarlanması iyi bir fikirdir. Bu işlem, suyunuzun havuz çevresi boyunca döndürülmesini ve dipteki suyla, yüzeydeki suyun karışmasını sağlar.

ÖLÜ ALANLAR NEDİR?

Ölü alanlar, havuzunuz içerisindeki sirkülasyonun zayıf olduğu alanlardır. Belli başlı ölü alanlar, merdivenlerin arkaları, basamaklar, çatlaklar, girintili ve çıkıntılı noktalar ve skimmer' ların altlarıdır. Bu ölü alanlar, havuzların bir çoğunda mevcuttur ve ortadan kaldırılamaz. Bu alanlar için yapılabilecek en iyi şey, jetleri bu noktalara doğru yönlendirmek, fakat en doğrusu, bu alanları ayrıca manuel olarak, yani elle temizlemektir.

FIRÇALAMA

Bu işlem, sirkülasyonun yine en önemli parçalarından biridir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, her havuzda ölü noktalar vardır ve pratikte bu noktalar ve özellikle havuzun tamamı, en azından haftada 1 kere, iyi bir şekilde fırçalanmalıdır. Bu ölü alanların ve havuzun fırçalanma işlemi, havuz zeminine ve duvarlarına yapışmış kirlerin, mikro organizmaların ve yosunların yerinden kopartılmasını sağlar. Böylece bu kirleticiler, sirkülasyonla filtreye taşınır ve filtrede tutulması sağlanır.

HAVUZUNUZUN SİRKÜLASYON DERECESİNİ TESPİT EDİN

Sirkülasyon derecesi, havuzunuzun suyunun sirküle edilerek, filtre edildiği toplam süreyi ifade eder. Bir yüzme havuzu için bu süreyi bilmeniz gereklidir.
Artık bilindiği gibi, havuz bakımı için sirkülasyon çok önemlidir. Havuz pompası her şeyi sizin için yaptığı için, aşağıdakilerin de tarafınızca yapıldığından emin olmalısınız.

  • Havuz pompa ve filtrenizi günde en az 8 - 10 saat çalıştırınız. Esasen en ideal süre 24 saattir. Yani ne kadar sirkülasyon ve filtrasyon, o kadar temiz ve problemsiz bir havuz, demektir.
  • Skimmer ve pompa sepetlerinizi, daima temiz tutunuz.
  • Dönüş jetlerinizi, sirkülasyon yönünde ayarlayınız.
  • En azından 1 adet jeti, havuzunuzun dibine doğru yönlendiriniz.
  • Tüm havuzunuzu ve ölü alanları, en az haftada 1 kez, iyice fırçalayınız.
Temiz ve sağlıklı havuzlar dileriz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...