17 Eylül 2015 Perşembe

Havuzunuzu kışa hazırlayın - Havuz kapatma

Artık sonbahar, tüm yurtta etkilerini yavaş yavaş göstermeye başladı. Rüzgarlar biraz daha sert esiyor, güneş artık bizi bir ay öncesinden daha az ısıtıyor ve arada sırada da yağmurlar yağıyor. Bunlar, artık yaz mevsiminin bittiğinin ve bizi bundan sonra, uzun bir kış mevsiminin beklediğinin, en somut göstergeleri. Yaz mevsimini ve sıcak havaları sevenler için biraz üzücü ama, yapılabilecek bir şey yok maalesef. Yaz da gelecek, peşinden kış da gelecek.
Bizler biraz daha kalın giyinerek, sonbaharı, daha da kalın giyinerek, kendimizi soğuk ve dondurucu kış mevsiminin etkilerinden koruyabiliriz ama, ya yüzme havuzumuz. O kendisini nasıl koruyacak? Nasıl suyu temiz ve ekipmanları sağlam kalabilecek de, gelecek sene yaz başında, bizi neredeyse bir bataklık görünümü ve yemyeşil bir suyla karşılamasın.
Eğer sezon sonunda, havuzumuzu kışa hazırlamaz ve kışlık bakımlarını yapmazsak, seneye baharda çok işiniz var demektir. Havuzunuzu temizlemek ve yeniden kullanılabilir duruma getirmek için, çok çalışacak ve çok para harcayacaksınız. Peki ne yapmalıyız ki, kış boyunca da, havuzumuz pırıl pırıl ve nispeten temiz kalsın ve ayrıca göz zevkimizi de bozmasın.

Aşağıda, havuzumuzun kışlık bakımını nasıl yapıp, havuzumuzu nasıl kapatmamız konusunda, gerekli tüm bilgileri bulacaksınız.

1- Havuz suyu değerlerini ayarlayın
  • pH değerini, pH düşürücü ile, 6.8 - 7.2 aralığına ayarlayın. Bu değerlerin üzerindeki yüksek pH, dezenfektan maddenin - örneğin klor - etkinliğini, ciddi olarak azaltacaktır.
  • Alkaliniti değerinin, 80 - 120 ppm aralığında olduğuna emin olun. Yoksa pH değeriniz çok hızla yükselecek ve havuzunuz çok hızla kirlenecektir.
  • Kalsiyum sertliğinin 200 - 400 ppm aralığında olduğuna emin olunuz. Daha düşük değerdeki yumuşak sular, fayanslarınızın derz dolgularını eritecek ve fayanslarınız dökülecektir.
2- Havuzunuzu şoklayın
  • Bizce en iyi klor şoklaması yapacağınız madde, granül ya da toz formunda olan, %65' lik Kalsiyum Hipoklorit' tir (Ca(OCl)2. Stabilizatörsüz bir klor formu olduğundan sudaki siyanürik asit seviyenizi yükseltmez ve bir miktar kalsiyum sertliğini arttırmakta da, size yardımcı olur. Bu madde, biraz pH değerinizi yükseltebilir, dolayısı ile, uygulamadan sonra pH kontrolünü, tekrar yapmanızı tavsiye ederiz.
  • Şoklamada, sudaki serbest klor miktarı, normal klor seviyesinin 4 - 5 katı, yani yaklaşık 3.0 ppm civarında olacak şekilde, klor ile şoklama yapılması gerekir.
  • Kalsiyum Hipoklorit' in bir kova içerisinde su ile eritilerek, havuzun etrafını bu kova ile dolaşarak, azar azar suya ilave edildiğinden ve havuza homojen bir şekilde karıştırıldığından, emin olunuz.
3- Havuzunuza yosun önleyici koyunuz
  • Yosun önleyici madde, havuzunuzdaki mevcut yosun hücrelerini öldürür ve yenilerinin kısa sürede oluşmasına engel olur. Havuzunuza yosun önleyici koymadan önce klor şoklaması yapıldığına emin olun.
4- Havuzunuzu temizleyin
  • Bu şu demektir. Havuzunuzdan suyun haricindeki her şeyi çıkartın. Yani, merdivenler, sepetler, hortumlar, pompalar, ısıtıcılar ve diğer dekoratif olan her şey.
  • Havuz suyunun yüzeyini, havuz kepçesi ile iyice temizleyin. Yani suyun üzerinde yüzen, yaprak, sinek, böcek, her ne varsa oradan uzaklaştırın.
  • Havuzunuzun dibini ve duvarlarını çok iyi bir şekilde fırçalayın ve vakum ile dip süpürge yapın.
5- Su seviyesini düşürün
  • Havuzunuzun su seviyesini, skimmer' ların 10 - 15 cm altına inecek şekilde, düşürün. Eğer bir kışlık havuz örtüsü kullanıyorsanız bu seviye biraz daha fazla düşürülmelidir.
6- Tüm havuz ekipmanları içerisindeki suyu boşaltın
  • Tüm pompaların, filtrelerin, ısıtıcıların, klorinatörlerin ve boruların içerisindeki su boşaltılmalıdır. Bu elemanların, kendi drain tapaları varsa, bunları açarak içerilerindeki suyu boşaltın, yoksa bir vakum pompası ile tüm suyu çekin. Eğer bunu yapmazsanız, dondurucu kış günlerinde, içlerindeki su donarak genleşir ve bu cihazlara, onarılması zor hasarlar verebilir.
7- Mümkünse kışlık havuz örtüsü kullanın
8- Kışın suyu donan açık havuzlar için, hava yastıkları kullanın

UYARILAR - YAPMAYIN!
  • Havuz borularının içerisine, otomobillerde kullanılan antifrizlerden koymayın.
  • Havuzunuzu hiç bir zaman tamamen boşaltmayın. Hidrostatik iç basınç kaybı ve yer hareketleri, havuzunuzun statiğinin bozulmasına ve yıkılmasına sebebiyet verebilir.
  • Mümkünse, havuz çocuk güvenlik alarmları kullanın. Suya düşen çocuk ve evcil hayvanlar yüzme bilseler bile, soğuk su ve hipotermi onların ölümüne sebep olabilir.
Size sağlıklı yüzme havuzları ve mutlu bir sonbahar dileriz!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...