21 Eylül 2015 Pazartesi

Evinizde akıntıya karşı yüzmek

Hep söylediğimiz bir şey var. Yüzme havuzları, sadece içine serinlemek için girilen, su dolu kaplar değildir. Yüzme havuzları, vücudumuzdaki adale gruplarının, büyük bir çoğunluğunun çalışmasını sağlayan yüzme sporunun, 12 ay boyunca yapılabileceği alanlardır. Fakat hem yer problemi, hem de yüksek yapım ve bakım maliyetlerinden dolayı, büyük havuzlar yerine daha küçük havuzlar tercih edilmekte, bu durum da, o küçücük yüzme havuzunun içerisinde, yüzme sporunun yapılabilmesini, neredeyse imkansız kılmaktadır.
Ama artık hem Dünya'da, hem de ülkemizde, karşı akıntı sistemi -jet stream system- olarak isimlendirilen ve havuzunuzda uzun uzun, sanki bir olimpik yüzme havuzundaymışsınız gibi yüzme imkanı veren sistemler var.


Gelin bu sistemleri biraz daha detaylı inceleyelim. Belki çok hoşunuza gider, böyle bir sistemi, kendi havuzunuza da taktırmak istersiniz.
Bu sistemler, iki farklı tipte olabilir. Birincisi ankastre yani gömme tip -bu sistem inşaası yeni yapılan havuzlar için daha uygundur- ikincisi ise, mevcut havuzlara, dıştan kolaylıkla sonradan takılabilen tiptir. Aşağıda bu iki tipinde resimlerini bulabileceksiniz.


Bu iki sistem de, temelde aynı işlevi görmekte olup, tercih tamamen kullanıcıya aittir. Makina, bir su devr-i daim sistemi olup, havuzdan emdiği suyu, yüksek bir hızla tekrar havuza geri basarak, bir akıntı koridoru oluşturur. Bu akıntının debisi yaklaşık 1000 Lt/dakika olup, nozülden 2 metre uzaklıkta su akışının, 1.8 mt/saniye hıza ulaşmasını sağlar. Cihazın üzerindeki kumanda butonundan, sistemi açıp kapatabilir ve yine cihaz üzerinden, suyun akış hızını ayarlayabilirsiniz. Motor güçleri 3.0 - 4.0 kW civarında olduğundan, getirdiği faydalar göz önünde bulundurulduğunda çokta yüksek bir enerji sarfiyatları yoktur.

Popüler ve Dünya'da güvenilir üretim markaları olarak;
  • Badu Jet
  • Fastlane
  • Riverflow
markalarını sayabiliriz. Türkiye'de satılan diğer markalara örnek vermek gerekirse;
  • Fitstar Taifun
  • STP
  • Nozbart
  • Gemaş
ilk aklımıza gelenler olacaktır.

İster olimpiyatlara hazırlanan bir yüzme sporcusu, ister yüzmeyi sadece bir hobi olarak yapan kişi olun, karşı akıntı sistemleri size, ufacık bir havuz içerisinde bile düzenli antreman yapabilme imkanını ve bir olimpik havuz içerisinde yüzme hissini verecektir.

Size hayat boyu spor ve beraberinde sağlıklı bir yaşam dileriz!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...