5 Ağustos 2015 Çarşamba

Tuzdan klor jeneratörleri nasıl çalışıyor

Halen günümüzde, yüzme havuzlarının su dezenfeksiyonu için kullanılan en popüler kimyasal madde, klor'dur. Klorun insan ve çevre sağlığına olan ve bilinen tüm zararlarına rağmen, bu kadar popüler olmasının en temel nedeni, kolay bulunabilir olması, özel bir teçhizat ve sisteme gerek olmadan da, el ile havuz suyuna katılabilir olması ve nispeten iyi ve etkili bir dezenfektan olmasıdır.
Bununla beraber, klor kullanımındaki en büyük tehlike, klorun havuza, az ya da çok konulması neticesinde oluşacak, yetersiz dezenfeksiyon, ya da havuzu kullananların aşırı klor ve klor gazına maruz kalmaları neticesinde oluşacak, ciddi sağlık riskleridir. Bu iki durumda da, zarar gören, temelde sizler, yani havuz kullanıcılarıdır. Ayrıca klorun temelde uçucu bir madde olmasından dolayı, sudaki gerekli klor seviyesini sürekli kontrol etmek ve gerekli seviyede klorun suda varlığından da, emin olmanız gerekir.
Peki bütün bu uygulama ve kontrolleri sizin için kim yapıyor? Genelde konu ile ilgili yeterli bilgi ve tecrübesi olmayan kişiler, değil mi? Peki, yanlış uygulamaların zararını kim görüyor ya da görecek? Havuzu kullananlar olarak, siz, aileniz ve çevrenizdekiler.
Ayrıca, havuz dezenfeksiyonu için, en uygun klor olan sıvı klorun, uygulama, taşıma ve saklama zorluklarından dolayı dolayı, havuzcunuz da size, hem daha pahalı, hem de siyanürik asit ihtiva eden, stabilizatörlü toz klor ya da klor tabletleri satmaya çalışıyor, değil mi?

Biliyoruz kafanız oldukça karışık ve daha iyi bir çözüm arıyorsunuz.

Tuz klor jeneratörü ya da diğer bir deyişle tuz klorinatörü kullanmaya ne dersiniz?
Çok basitçe anlatmak gerekirse, bu cihaz, havuzunuza, deniz suyunun yaklaşık 1/5' i oranında, (yani yaklaşık 5.000 mg/L civarında) ilave edilen tuzdan, kloru kendisi, otomatik ve düzenli olarak üretiyor. 
Dolayısı ile, siz kloru satın almak, taşımak, saklamak, havuzunuza katmak ve seviyesini kontrol etmek zorunda kalmıyorsunuz.
Sistemin nasıl çalıştığı konusunda, biraz daha detay vermemiz gerekirse;
Tuz klor jeneratörü, yüzme havuzu dezenfeksiyonu için gerekli olan, hipoklorid asidin, elektroliz yöntemi ile, havuzda meydana gelmesini, temin eden bir sistemdir. Elektroliz sırasında katotda meydana gelen H2 gazı ile, anodda oluşan Cl2 gazı birleşerek, HCl (klorür asidi) meydana getirirken, ortamda bulunan sudan dolayı bu HCl' de, HClO (hipoklorid asit)' e dönüşür. Aynı zamanda çözeltide kalan Na (sodyum) ve OH (hidroksil) iyonları da birleşerek, NaOH, yani suda kostik teşekkül eder. Bu HClO (hipoklorid asit) klor'un organizma ve bakterilere saldıran, asıl aktif maddesidir. Bu saldırı sırasında HCl (klorür asidi) ve O2 (oksijen) teşekkül eder. Bu HCl, katotda meydana gelen NaOH' i nötralize eder ve oksijen ise suda çözünür. Bu nötrleşme reaksiyonu neticesinde yeniden Na ve Cl iyonları meydana gelir. Yani tuzu ihtiva eden bir dolaşım teşekkül eder. Elektrot hücresinden H2 ve O2 baloncukları yükselirken, anotda husule gelen Cl2 gazı, su tarafından absorbe edilerek, atmosfere sızması önlenir. Dezenfeksiyonun aktif maddesi olan HClO (hipoklorid)' in sürekli bir şekilde ve otomatikman üretimi, sistemin ve klorun dezenfeksiyon gücünü fazlasıyla arttırmaktadır. Anlatılanlar, konu ile ilgili olmayan kişiler için biraz karışık ve anlaşılması zor gelebilir ama özellikle Amerika, Avustralya ve Avrupa'daki bir çok müstakil ve ticari havuzların dezenfeksiyonu yıllardır, bu sistemle yapılıyor.

Tuz jeneratörlerinin seçimi esnasında, havuzunuzun su kapasitesi, günlük maksimum yüzücü sayısı, günlük toplam sirkülasyon süresi ve su sıcaklığı önemli birer parametre olup, havuzunuza ilişkin bu değerleri bize bildirirseniz, size uygun tuz klor jeneratörü hakkında, daha teknik ve ticari bilgiyi sizinle paylaşabiliriz. Aşağıda, örnek olarak, bir tuz klor jeneratörü ve hücresinin fotoğrafını görebilirsiniz.

Temiz havuzlar ve içerisinde, sağlıklı yüzme ve serinlemeler dileriz.



2 yorum:

  1. Fiyat hakkında bilgi alabilirmiyim havuz ölçüleri en 10 uzunluk 15 derinlik 1.60

    YanıtlaSil
  2. Size ulaşabileceğimiz bir e-mail adresi ve telefonunuzu info@ecosmarteturkiye.com e-mail adresimize gönderirseniz, size memnuniyetle bir fiyat çalışması yaparız. Selam ve saygılarımızla

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...