26 Ağustos 2015 Çarşamba

Yüzme havuzu nasıl şoklanır?

Özellikle, bir yüzme havuzuna, yeni sahip olan kişiler için, havuz bakımı, temizliği ve dezenfeksiyonu, bilinmezliklerle doludur. Kulaktan dolma ya da bilgisiz ve yetkisiz kişilerden edinilen, büyük yanlış ve eksikliklerle dolu bilgiler, sizi eninde sonunda, bulanık, yosunlarla dolu yemyeşil ve kullanılması ciddi sağlık sorunlarına neden olacak, bir havuz sahibi yapar.
Burada, bu web sitemiz aracılığı ile, bugüne kadar verdiğimiz ve ilerde vereceğimiz bilgiler, özellikle yeni başlayanlar için, önemli temelleri içeren ve herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir şekilde size anlatılan ve aktarılan bilgilerdir.
Bugün bahsedeceğimiz uygulama, havuz suyunun şoklanmasıdır. Nedir şoklama, neden ve nasıl yapılır, aşağıda bu soruların tüm cevaplarını bulacaksınız.
Havuzunuzu, haftada bir ya da iki kez, doğru bir şekilde ve doğru kimyasal maddeler kullanarak şoklamanız gerekmektedir. Peki nedir bu şoklama?


ŞOKLAMA: Okside edici (oksidant' da denilir) madde ya da madde karışımlarının, havuz suyuna, kloraminleri* ve diğer istenmeyen maddeleri yok etmesi için ilave edilmesi işlemidir.
* Havuz suyuna klor ilave ettiğinizde, klor molekülleri bakteri, virüs ve diğer istenmeyen maddelerle birleşir, onları yok eder ve böylece kloraminleri oluşturur. Kloraminler, esasen işlevini tamamlamış, ölü klor bileşikleridir. Klorun insan sağlığına zararlı olan formu, işte bu kloraminlerdir. Artık işe yaramazlar ve onların bir an önce havuz suyundan uzaklaştırılması gerekir. Bu yüzden şoklama önemlidir.

Şoklama kloraminleri okside ederek yani yakarak, onları gaza dönüştürür. Klor kokusu hissettiğinizde, bu suda bulunan değil, okside edilmiş kloraminlerin kokusudur.
Size yukarıda, havuz suyunuzu neden şoklama gereği olduğunu anlatmaya çalıştık. Şimdi havuzunuzu nasıl şoklayacağınızdan bahsedeceğiz.


Bugün itibarı ile, piyasadan temin edebileceğiniz, 3 farklı tip şoklama kimyasalı vardır.
  • Kalsiyum hipoklorid şok
  • Diklor şok (Sodyum diklor izosiyanurat)
  • Klorsuz şoklama (Potasyum monopersülfat)
Bu 3 ayrı tip şoklama kimyasalı, farklı özelliklerde olduğundan, aradaki farklılıkların bilinmesi ve anlaşılması önemlidir.

Kalsiyum hipoklorid Ca (ClO)2 
Bu toz formundaki madde, en popüler şoklama kimyasalıdır. %65 - %70 oranında klor ihtiva eder. Havuz suyuna ilave edilmeden önce, bir kova dolusu su içerisinde, bir miktar eritilerek, havuz suyuna ilave edilmesi önemlidir. Bu işlem kimyasalın hızlı etkisi ve giysilerinizi beyazlatmasını önlemek için gereklidir. Bu şoklama kimyasalı suda yavaş çözülen bir madde olduğundan, havuz dibine çökmeden, tam olarak suda erimeyecektir. Suya ilave edildikten sonra havuzu kullanmak için yaklaşık 8 saat beklemeniz gerekmektedir.
%65 - %70 oranında klor ihtiva eden bir bileşiktir.
Ön eritme gerekir
8 saat bekleme süresi gerekir
Suya kalsiyum ilavesi ile sertliği arttırır.
Gece uygulanması tavsiye edilir.

Diklor NaDCC 
Yaklaşık %60 oranında klor ihtiva eden, granül formundaki bu klor, suya direk olarak ilave edilebilir. Havuzu kullanmak için yine 8 saat beklemeniz gerekir ama önceden suda çözmeniz gerekmez. Ayrıca, klorun suda daha uzun süre buharlaşmadan kalabilmesi için, stabilizatör (siyanürik asit) ihtiva eder. Bu maddeyi şoklama için olduğu kadar, günlük klor dozlaması içinde kullanabilirsiniz.
%60 oranında klor ihtiva eden bir bileşiktir.
Ön eritme gerekmez
8 saat bekleme süresi gerekir
Suya siyanürik asit ilave eder
Gece uygulanması tavsiye edilir.   

Potasyum Monopersülfat KHSO5
Piyasada klorsuz şoklama maddesi olarak bilinen potasyum monopersülfat, sıvı formunda olup, ön eritme gerektirmeyen, uygulamadan 15 dakika sonra havuzunuzu kullanabileceğiniz, bir şoklama kimyasalıdır. Tek bir olumsuz yönü vardır. Fiyatı diğer maddelere göre biraz pahalıdır.
Klor ihtiva etmez
Ön eritme gerekmez
15 dakika bekleme süresi vardır.
Günün istediğiniz saati uygulanabilir.

ŞOKLAMADA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
  • Şoklamada kullanılacak klor miktarı, havuzunuzun günlük klor ihtiyacının en az 4 - 5 katı olmalıdır.
  • Şoklama yapılmadan önce pH'ın 6.8 - maksimum 7.2 aralığına getirilmiş olduğuna emin olunmalıdır. Değilse klor vazifesini yapamaz.
  • Uygulama esnasında, koruyucu gözlük ve eldiven kullanmanız sizin menfaatinizedir.
  • Her zaman, kloru suya ilave edin, yani suyu klorun üzerine ilave etmeyin.
  • Uygulamada eski ya da, iş kıyafetlerinizi giyin, klor maddesi ağartıcı ve beyazlatıcıdır. 
  • Sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözer. Çok soğuk su kullanmayın.
  • Kloru suda karıştırmak için, ahşap bir çubuk yada temiz bir sopa kullanın.
  • Klor ilavesini, maddenin homojen bir dağılımı için, havuzun etrafında kova ile yavaşça dolaşarak ve eşit miktarda dökerek yapın. 
  • Şoklama, her hafta ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
Mutlu ve sağlıklı yüzmeler!












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...