4 Ağustos 2015 Salı

Havuzunuzu nasıl daha temiz tutabilirsiniz.

Merhaba,
Bugün sizlerle, havuzumuzu nasıl daha temiz tutabileceğimiz konusunda konuşacağız. Havuz temizliğinin 3 temel unsuru vardır. Bunlar;
  • Vakum dip süpürge
  • Su yüzeyini temizleme
  • Zemin ve duvarları fırçalama
Eğer bu işlemleri düzenli olarak ve her hafta yaparsanız, havuzunuzu temiz tutabilirsiniz. Bu temizleme işlemleri ayrıca, yosun, seramik ve derz aralarındaki lekelenme ve bulanık su problemlerini de önlemeye yardımcı olur.
Ben bunu dişlerimizi fırçalamaya benzetiyorum. Eğer, her gün dişlerinizi fırçalamazsanız, dişlerinizde taş, plak ve diş eti iltahabı oluşur. Dolayısıyla, dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmemeniz gibi, havuzunuzu da ihmal etmemeniz gerekir.
 
Tüm havuz temizlik işlerinizde, durduğunuz yerden, havuzunuzun her tarafına ulaşmanıza yetecek uzunlukta, bir teleskopik sapa ihtiyacınız vardır.


Size tavsiyemiz, 2,5 metreden, 5 metreye kadar uzayabilen, bir sap edinmenizdir. Uzatılmadığı takdirde, 2,5 metrelik uzunluğu ile, rahat kontrol edebileceğiniz, boyunu açarak uzattığınız takdirde de, en uzak noktalara rahatlıkla uzanabileceğiniz bir sap, işinizi çok kolaylaştıracaktır.

SU YÜZEYİNİ TEMİZLEME
Havuz su yüzeyini temizlemeniz için size, teleskopik sapın ucuna takılabilecek, bir havuz kepçesi gerekmektedir. Düz ya da, daha derin torba şeklinde bir kepçe kullanabilirsiniz. Ben genelde düz olanları tercih ediyorum, çünkü havuzdan toplanılan yaprak, kağıt vs. gibi kirleticilerin bu tür bir kepçeden temizlenmesi daha kolaydır. Ama tercih edeceğiniz kepçenin dayanıklı ve uzun süre kullanabileceğiniz bir kalitede olmasına dikkat edin. Ucuz kepçeler, çok dayanıksızdır ve kolayca kırılıverirler.
Su yüzeyi temizleme işleminin her gün yapılması gerekir. Bu işlem, su yüzeyine düşen kirleticilerin, suya batarak dipte birikmesine mani olur. Dolayısı ile, daha az dip süpürge yapmak zorunda kalırsınız.

FIRÇALAMA
Bu işlem de, genelde havuz sahiplerinin ve bakımcılarının unuttuğu ve ihmal ettiği bir işlemdir. Kirler sadece, havuzun su yüzeyinde ve dipte birikmez, aynı zamanda havuz duvarları, merdivenlerin arka kısımları ve havuz dip ve köşeleri de, hızla kirlenirler. Esasen yosunlarda, gölgede kalan duvarları ve köşeleri çok severler.
Havuz duvarlarını, merdivenleri ve gölgede kalan köşeleri en azından haftada 2 kez fırçalamanız gerekir.
Yosunlar bu bölgelerde oluşmaya başlarlarsa, yapacağınız fırçalama işlemi, bu yosun oluşumlarını suya karıştıracak ve su içerisinde bulunan dezenfektan maddelerin, bunları kolaylıkla yok etmesi sağlanacaktır.
Tek ihtiyacınız olan, teleskopik sapınız ve ucuna takacağınız kauçuk havuz fırçanızdır.
VAKUM DİP SÜPÜRGE
Vakum dip süpürge yapmak, bazılarına çok kolay ama bazılarına da çok zor gelir. En kolay yöntem, otomatik bir havuz robotuna sahip olmaktır. Bu robotların muhtelif fiyatta ve muhtelif tipte olanları vardır, ama gerçekten işe yarayanlar, birazcık pahalıdır.


Bir diğer vakum dip süpürge yapma metodu, havuz içerisine tesis edilen vakum süpürge ağzı ile, metrelerce hortum ve bu hortum ucuna takılan bir süpürge başı ile sirkülasyon ve filtrasyon sisteminiz aracılığı ile, dip süpürgesi yapmaktır. Bu işlem hem çok zahmetli, hem de çekilen pisliklerin kum filtrenizi çok hızlı bir şekilde tıkayacağı için de, esasen sakıncalıdır.



Bir diğer, dip süpürme işlemi ise, şarjlı bataryalı, bağımsız bir bez filtresi olan, hortumsuz, kablosuz, pratik dip vakum süpürgeleri kullanmaktır. Bu süpürgeler, sezon açılışındaki ağır temizlik işlemleri için pek uygun olmamakla birlikte, günlük, haftalık, pratik temizlikler için uygun ve çok ekonomik çözümlerdir.


Temiz havuzlar, mutlulukla yüzmeler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...