Gerçeklere gözümüzü kapatarak, onları görmemezlikten gelmek, yada onları yok saymak, bu gerçeklerle bir gün yüz yüze gelmeyeceğimiz anlamına gelmez.
Özellikle bu gerçekler, sağlığımızla ilgili yaptığımız ihmaller hakkında ise, göreceğimiz zararlardan, öncelikle biz kendimiz sorumlu değilmiyiz? Bilmiyordum, haberim yok, bana kimse söylemedi demek, zarar görmemizi engeller mi? Nasıl ki suç olan fiilleri işlemenin cezalandırılacağını, ya da ceza kanunlarını bilmemenin, sizi yargılanmaktan ve ceza almaktan kurtarmayacağı gibi. Eğer hırsızlık yaparsanız ve bu sebepten dolayı mahkemeye çıkartılırsanız, kendinizi savunmak için şunu diyebilir misiniz? Ben hırsızlık yapmanın şuç olduğunu bilmiyordum. Ne yapayım bana kimse söylemedi. Bu savunmanın maalesef ne bir geçerliliği vardır, nede sizi ceza almaktan kurtarır.
Kullandığımız, yada sahibi olduğumuz yüzme havuzlarının da, sağlığımıza zarar vermeyecek bir durumda olduğunu, ya da nasıl dezenfekte edileceğini bilmemek, maalesef ciddi bir ihmaldir ve ne sizi, ne de çevrenizdekilerin zarar görmesini engelleyemez.
Bugün size, havuzdan ve havuz suyundan bulaşabilecek en ciddi hastalıklardan biri olan, lejyoner hastalığından bahsedeceğiz.
Lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila adlı bakterinin etken olduğu, bir hastalıktır. Akciğerlere yerleşip, zatürreye yol açar. Bu bakteri, suyun olduğu, sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla üreme imkanı bulur. Dolayısı ile yüzme havuzları ve etrafları, bu bakterinin kolaylıkla ve hızla üremeleri için, en uygun ortamlardan birisidir.
İlk kez, 1976 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Philadelphia şehrindeki bir otelde, Amerikan Lejyonerlerinin toplantısına katılanlarda, bir salgın hastalık olarak gelişmiştir. Bu sebepten dolayı bu bakteri tıp literatüründe, Lejyoner bakterisi olarak adlandırılmıştır.
Ülkemizde de, zaman zaman rastlanan, ama henüz büyük bir salgına yol açmamış bu bakteri, durgun sularda ürer ve suyun havaya saçılması sırasında, solunum yoluyla akciğerlere girerek zatürreye yol açar.
Terapi havuzları ve jakuzilerde, suyun hava ile karıştırılarak ortama verilmesi sebebi ile bakteriler, havada uçuşan su damlacıklarına karışarak ve kolaylıkla solunum sistemine girerek, bu hastalığa yol açabilmektedir. Bu nedenle bu tür havuzlarda ve ayrıca kapalı havuzlarda, dezenfeksiyon sürekli ve olması gerektiği şekilde olmalı ve aktif dezenfektan - klor - miktarı minimum 1,0-1,5 ppm aralığında tutulmalıdır.
Lejyoner hastalığı, çok ağır ve özellikle de, vaktinde tanınıp tedavi edilmediği taktirde, ölüm ihtimali yüksek olan bir zatürre türüdür.
Bu hastalık, halk arasında, klimalardan ve havalandırma sistemlerinden de yayıldığı için, klima hastalığı olarak da, bilinmektedir.
Ne diyelim, aman dikkat! Dezenfeksiyonu doğru ve düzenli olarak yapılmayan yüzme havuzları, ciddi birer hastalık kaynağı olabilir.
Size sağlıklı yüzme havuzları içerisinde, sonsuz mutluluklar dileriz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder