29 Eylül 2015 Salı

Havuz pompasına su verme (priming) ve ilk çalıştırma

Havuz sirkülasyon - devr-i daim - pompaları, havuzumuzun adeta kalbi gibidir. Bir yüzme havuzunda, iyi bir sirkülasyon sistemi tesis edilememiş ise, şunu bilinki, o havuzun temizliği ve dezenfeksiyonunda, ciddi problemler vardır, yada çok kısa bir süre içerisinde, oluşacaktır. Bugün sizlerle paylaşacağımız konu, bu havuzumuzun kalbi olan havuz pompalarının, ilk çalıştırılması esnasında dikkat edilmesi gereken, pompaya su verme işlemidir.


Şu anda Türkiye'de birçok kişisel kullanımlı havuz, artık sezon bitip, okullar da açıldığı için, ya kapatılmış, yada kapatılmak üzeredir. Ama üzülmeyin, seneye gene yaz gelecek, havalar ısınacak ve o güzelim havuzunuzu tekrar devreye alacaksınız. İşte bu esnada havuzunuzun pompasını çalıştırmadan önce yapılması gereken çok önemli birşey var. Nedir biliyormusunuz? Söyleyelim. Pompaya su vermek. Peki nasıl yapılıyor ve bu yapılmazsa başımıza neler gelir, isterseniz kısaca anlatalım.
Genellikle, havuz sezonunun başlangıcında, havuzunuzu kullanıma açmadan ve pompayı çalıştırmadan önce, pompanıza su vermeniz gerekir. Pompaya su verme, pompanın içerisine, havuzdan su emişini yapabilmesi için yeteri kadar su koyma işlemidir. Yani bu işlemi, pompanızı bir nevi gaza getirme ya da motive etme işlemi olarak da düşünebilirsiniz. Bunu yapmazsanız, pompanız emiş yapamaz, susuz yani kuru çalışır, susuz çalışınca da aşırı ısınır, aşırı ısınınca da sargıları yanar ve kullanılamaz hale gelir.

Şimdi burada size, 3 basit basamakta, pompanıza nasıl su vereceğinizi anlatacağız. Hazırmısınız?
  • HAVUZUNUZUN 6 YOLLU VANASINI ÇEVRİM-RECIRCULATE/BY PASS KONUMUNA GETİRİN.
Bu işlemi yaparak, havuzdan emilecek olan suyun, kum filtrenize uğramadan, yine doğrudan, havuza dönmesini sağlarsınız. Bu suretle, tüm kış sezonu boyunca aşırı kirlenmiş olan havuz suyunun, filtrenizi bir anda tıkamasına engel olmuş olursunuz.
  • POMPANIZI SUYLA DOLDURUN
Pompanızın üzerinde bulunan, ön yaprak filtresinin kapağını açın. Bu arada pompanızın üzerinde bulunan kör tapaların yerlerinde takılı ve sıkılı olduğuna da emin olun. Yoksa koyacağınız su, buradan tekrar dışarı çıkacaktır.
Bahçe hortumunuzu alın ve bu filtrenin sepetinin olduğu yerden, pompaya suyu doldurmaya başlayın. Bu işlemin esasen temeli ve özeti de budur. Bu işlemi yaparak, pompanın havuzdan suyu çekebilmesi, yani emiş yapabilmesi için, boruların ve pompanın yeterli miktarda suyla doldurulmasını sağlamış olursunuz. (Tulumba ile kuyudan su çekenler, aslında bu işlemi çok iyi bilirler.)
Size tavsiyemiz, en az 2 dakika suyu kesmeden, tüm bu suyun borulara ve pompanın içerisine dolduğuna emin olmanızdır.
  • FİLTRASYON SİSTEMİNİZİ ÇALIŞTIRIN
Su doldurma işlemini tamamladıktan sonra, ön filtrenin kapağını kapatın ve sistemi çalıştırın. Umudumuz pompanıza yeterince suyu koymuş olmanız ve pompanızın sorunsuzca çalışmasıdır. Bunu, pompayı çalıştırdıktan sonra, sepetin içerisine, kabarcıksız havuz suyunun geldiğini görerek, anlayabilirsiniz.

Doğrusunu söylemek gerekirse, pompaya su verme işlemi birkaç tekrar gerektirebilir ama gerekeni tam anlamıyla yaptı iseniz, ilk seferinde de, başarılı olursunuz. Bu pompaya su verme işlemini, sadece sezon açılışında değil, sezon içerisinde de, yapmak gerekebilir ve açıkçası faydalıdır. Bazen pompanız kuru yani susuz çalışabilir (bunun olmaması için çok dikkat edin ya da pompanızın kuru çalışma koruması olduğuna emin olun.) Bazen havuzunuzdaki su seviyesi skimmerların altına düşebilir yada herhangi bir nedenden ötürü skimmerlar tıkanmış olabilir. Neden her ne olursa olsun, bu susuz çalışma durumunun olmaması için ne gerekiyorsa yapın. Yoksa yeni bir pompa almak zorunda kalabilirsiniz.

Eğer konu ile ilgili herhangi bir sorunuz yada yorumunuz varsa, aşağıdaki yorum gönder kısmına yazarak bize ulaşabilirsiniz.

Mutlu havuzlar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...