10 Mayıs 2016 Salı

Tuz klorinatörlerinin bakımı

Avustralya'da 1970'li yıllardan, Amerika Birleşik Devletlerinde ise, 1980'li yıllardan bu yana üretilen, tuz klorinatörleri (tuz klor jeneratörleri ya da tuzdan klor jeneratörleri diye de bilinir), yüzme havuzu dezenfeksiyonu yapma amacı ile tüm Dünyada kullanılan, en yaygın ve en çok tercih edilen, bir metoddur. Türkiye'de kullanıcılar ve havuz sahipleri arasında, Dünya'da bilindiği kadar bilinmemesine rağmen, ülkemizde de, hızla tanınmakta ve yaygınlaşmaktadır.
Firmamız, tuz klorinatörleri konusunda bir Avustralya firması ve Dünya'nın en eski üreticilerinden olan, DAVEY firmasının Türkiye distribütörüdür. Ürün seçiminden, gerekli su şartlandırılmasına, montaj detaylarından, sistemin doğru ve verimli işletilmesi konusunda, engin bir tecrübe birikimi olan DAVEY ürünleri, sizin içinde doğru bir seçim olacaktır. Detaylarla ilgili, firmamız ile temasa geçebilirsiniz.
Bugün size, tuz klorinatörlerinin en önemli parçalarından biri olan, içerisinde muhtelif adet ve ölçüde, titanyum plakalar bulunan ve tuzdan klorun üretildiği, elektroliz hücrelerinin bakımı ve temizliği konusunda bir kaç ipucu paylaşacağız.


Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi, tuz klorinatör sisteminde, kloru, havuz suyunun içerisine katılmış olan tuzdan üreten parçası, klorinatör hücreleridir. Bu hücreler içerisinde, çok yüksek iletkenlik özelliği bulunan ve çok değerli bir maden olan, titanyum plakaları bulunur. Bu titanyum plakalarına uygulanan, çok düşük voltajlı gerilim aracılığı ile, hücrenin içerisinden geçen tuzlu su, (yani sodyum klorürlü su) sodyum hipoklorid'e, yani sıvı klora dönüştürülür. Bu sodyum klorid de, havuz suyunda, bakteri ve yosun hücrelerinin oluşumunu engelleyen, klorun ta kendisidir. 
İşte bu hücrelerin içerisinde zamanla, suyun içerisinde bulunan kalsiyum, yani kireç birikerek, hücrenin tıkanmasına ve görev yapmamasına neden olur. Bu durumu önlemek ve sistemin uzun yıllar boyunca, sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için, yapılması gereken çok basit bir işlem vardır. Bu işlem, hücreyi belli periyotlarla temizlemektir.
Peki bunu bir havuzcuya yaptırmayıp, biz kendimiz de yapabilirmiyiz? Cevap, evet, bu çok basit bir işlemdir ve siz kendiniz de, bu bakım ve temizlik işini kolaylıkla yapabilirsiniz. Nasılmı? İşte cevabı.
  • Tuz klorinatörünüzün hücresini, düzenli olarak gözlem altında tutunuz.
  • Hücre içerisinde kalker, yani kireçlenme arttığında, (yada bu işlemi senede 2 ya da 3 kez yapacak şekilde planlama yapabilirsiniz) bir temizlik yapma zamanı gelmiştir.
  • Havuz sirkülasyon pompasını durdurunuz.
  • Tuz klorinatör hücresinin plakaları, eğer hücreden doğrudan ayrılıyorsa, (bazı modellerde mevcuttur) dişli bağlantıları gevşeterek, plakaları dışarı çıkartınız. 
  • Eğer plakalar hücreden ayrılmıyorsa, hücreyi, komple bağlı olduğu boru sisteminden, rakorlarını gevşeterek komple ayırınız.
  • Elinize plastik eldivenlerinizi takarak, bir kova ya da büyükçe bir leğen içerisinde 5 litre su ve üzerine, 1 litre sıvı asit (pH düşürmek için kullandığınız), ilave ederek, bir asitli su çözeltisi hazırlayınız.
  • Çıkarttığının komple hücre ya da titanyum plakalarını bu asitli çözelti içerisine bırakınız. Kireçlenmenin yavaş yavaş kabarcıklar çıkartarak eridiğini gözlemleyebilirsiniz.
  • 5 - 10 dakika arasında bekleyiniz, daha sonra hücreyi, bu çözeltiden çıkartıp, duru suyla durulayınız. Bu işlemleri yaparken kesinlikle, bir sivri cisim ya da ovalama teli ile, titanyum plakaları temizlemeye çalışmayınız. Plakalara zarar verirsiniz.
  • Durulama işlemi bittikten sonra, hücre ya da plakaları tekrar yerine takıp, sirkülasyon pompanızı çalıştırabilirsiniz.
  • İşlem tamamdır.
  • Bu işlemi gerektiğinde ve düzenli olarak yaparsanız, hem hücreleriniz daha uzun ömürlü olacak, hemde havuz dezenfeksiyonunuz daha sağlıklı bir şekilde yapılmış olacaktır.
  • Havuz dolum suyunuzun içerisinde bulunan kireç miktarına, yani suyunuzun sertlik derecesine göre, bu temizlik periyodunu, siz de kendinize göre planlayabilirsiniz.
Sağlıklı bir yaz sezonu ve havuzunuzla mutlu günler geçirmenizi dileriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...