4 Eylül 2015 Cuma

Klor kilitlenmesi nedir?

Bugün size, bazen çok sık duyduğunuz ama, ne anlama geldiğini bilmediğiniz bir tabir olan, klor kilitlenmesinden bahsedeceğiz. 
Klor kilitlenmesi nedir, neden olur ve çözümü nedir? Özellikle yeni havuz sahibi olanların, bilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz.
Klor kilitlenmesinden bahsetmeden önce, size bahsetmek istediğimiz, konu ile doğrudan ilgili başka bir kavram var. Bu kavram "stabilizatör" dür. Stabilizatör, kelime anlamı ile, sabitleyici, dengeleyici anlamında kullanılan, yabancı dil kökenli bir kelimedir. Havuzculuk sektöründe stabilizatör, çok uçucu bir madde olan klor'un, havuz suyu içerisinde, özellikle güneş altında, uçuculuğunu azaltarak, daha uzun bir süre, havuz suyu içerisinde kalmasını sağlayan, bir kimyasal maddedir. Bu madde, kimyasal formülü C3H3N303 olan, siyanürik asittir. Zayıf bir asit olan siyanürik asidin, siyanür ile hiç bir ilgisi yoktur. Piyasada, conditioner ya da stabilizer adı altında satılır.



Havuz suyuna, granül, toz ya da tablet formunda ilave edilen, tri-klor (trikloroizosiyanürik asit) ve di-klor (sodyumdiklorizosiyonürat) maddeleri, siyanürik asit ihtiva eden, suda yavaş çözülen ve suda varlığını daha uzun süre muhafaza edebilen, klor formlarıdır. 
Siyanürik asit, klor maddesi, suda görevini yapıp, uçup havaya karışmasına rağmen, suda bakiye kalır ve azalmaz.
Kapalı havuzlarda, kullanımı yasak olan, bu stabilizatörlü klor bileşikleri ve stabilizatör, özellikle açık havuzlarda, ülkemizde de, çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Açık havuzlarda, 20 - 50 ppm arası siyanürik asit olması normaldir ama havuza sürekli ilave edilen, bu toz yada tablet klor vasıtası ile, sudaki siyanürik asit seviyesi sürekli olarak yükselir. İşte problem de burada başlar.
Sudaki 100 ppm ve üzerindeki siyanürik asit, bu klor kilitlenmesi denen olaya sebebiyet verir. Bu seviyeden sonra artık, havuza ne kadar klor atarsanız atın, işe yaramaz. Sudaki stabilizatör, atılan kloru, tabiri caizse, tamamen hapseder. Bu noktadan sonra artık tek yapılacak şey, havuz suyunuzun büyük bir çoğunluğunu boşaltarak, havuza taze su doldurmaktır.
Yoksa, havunuzda hastalık yapan virüs, bakteri ve yosun hücreleri gibi mikro organizmaların üremesine engel olamaz, sağlığınız için çok tehlikeli ve yosun içerisinde, yemyeşil ve kirli bir havuza sahip olursunuz.

Buna karşılık bizim önerimiz, ya temini, depolanması ve kullanımı çok zor da olsa, sıvı klor (sodyum hipoklorit) ya da bir tuz klorinatörü sistemi kullanmanızdır. 

Sağlıklı ve pırıl pırıl yüzme havuzları dileriz. Sağlıcakla kalın!

2 yorum:

  1. Peki havuzu yarısına kadar boşaltıp taze su bastık.kalan yeşilliği temizlemek için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle, havuz tabanı ve duvarlarının bir havuz fırçası ile iyice fırçalanarak tüm oluşan yosunların temizlenmesi gerekir. Daha sonra, havuz suyunuz görsel olarak suda yüzen partiküllerden temizlenene kadar sirkülasyon ve filtrasyonunuzu çalıştırmanız gerekir. Daha sonra muhtemelen çok yüksek olan pH değerinizi 7.2-7.4 seviyesine getirerek, %65 şoklama kloru ile klor şoklaması yapmanız gerekir. Bunları yaptıktan sonra havuzunuz normal rejimine girecektir. Ama bundan sonra önemli olan, pH dengesini ve suyunuzda 1.5 - 3.00 ppm aralığında klor mevcudiyetini sürekli olarak kontrol etmektir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...