31 Aralık 2015 Perşembe

Yeni yılınız kutlu ve mutlu olsun

Acısıyla tatlısı ile koca bir yılı geride bırakmak üzereyiz.
Tüm havuz doktoru ekibi olarak, tüm müşteri ve dostlarımızın yeni yıllarını kutlar, gelen 2016 yılının başta ülkemiz olmak üzere, tüm Dünya'ya barış ve mutluluk getirmesini dileriz.
Şu anda İstanbul'da kış ve dışarıda kar olmasına rağmen, hiç merak etmeyin yaz yine gelecek, havuzlar yine dolacak.
Mutlu ve sağlıklı havuzlar!



10 Aralık 2015 Perşembe

Havuzunuzda kurbağalar mı var?

Kış sezonu geldi, yüzme havuzunuz artık biraz popülerliğini kaybetti değilmi? Bu soğuk havalarda bırakın havuzun yanına gitmeyi, bahçeye bile çıkmak istememeniz gayet normal.
Peki şimdi havuzunuz ne durumda biliyormusunuz, yoksa havuzunuzu kurbağalar mı bastı? 
Bu çok rahatsız edici durumu önlemek için neler yapılabilir, öğrenmek isterseniz, yazımızın devamını dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz.

KURBAĞALARI HAVUZUNUZDAN NASIL UZAK TUTABİLİRSİNİZ?
Havuzunuzda kurbağalar mı var? Özellikle kış aylarında, kullanmadığınız yüzme havuzunuz içerisinde ve etrafında en yaygın olarak görebileceğiniz canlılar, kurbağalardır. Kocaman bir su birikintisi olan yüzme havuzları kurbağalar için çok cazip ortamlardır. Bu durum, özellikle havuzunuzun içerisinde boğularak ölen kurbağaları temizlemeniz gerektiğinde çok can sıkıcıdır.
Aslında kurbağalar yüzme havuzları için pek zararlı olmamalarına rağmen, eninde sonunda sizin için sıkıntılı bir durum oluşturacaklardır. Şimdi kurbağaların sizin yüzme havuzunuzu neden bu kadar çok sevdiklerine ve sizin bu kurbağalardan nasıl kurtulabileceğinize bir bakalım.

KURBAĞALAR YÜZME HAVUZLARINI NEDEN PEK SEVERLER?
Neden çok basit. Yiyecek ve su. Özellikle geceleri, yüzme havuzunuzun içerisindeki su, ışığı yansıtan dev bir reflektör gibi davranır. Bu da, çevredeki tüm börtü böcekleri havuzunuza çekmek için yeterli bir nedendir. Geceleri baş gösteren bu böcek akını, beraberinde bu böcekleri yemek için o malum kurbağaları da, bu besin kaynağına yani havuzunuza çeker.
Börtü böcekler, bu dev su kaynağına geldiklerinde, burası onların maalesef son durağı olur. Çünkü bu böceklerin bir çoğu suda yüzemezler ve boğularak havuzunuzun içerisinde ölürler. İşte bu ölü böcekler sebebiyle, havuzunuz kurbağalar için dev bir ziyafet tabağına dönüşüverir.

23 Ekim 2015 Cuma

Havuz kimyasalları

Bu günkü konumuz havuz kimyasalları.
Havuz kimyasalları üreticileri kimlerdir, havuz kimyasalları nereden alınır, iyi ve kaliteli havuz kimyasalları nedir, nasıl iyi ve kaliteli oldukları anlaşılır, gibi soruların cevaplarını, kısaca aramaya çalışalım.
Öncelikle, havuz dezenfeksiyonunda kullanılan en temel maddeler nelerdir, onları aşağıda sizin için listeleyelim.
  • Sıvı klor
  • Stabilizatörlü granül ya da toz klor
  • Stabilizatörsüz granül ya da toz klor
  • Tablet klor
  • Yosun önleyici
  • Çöktürücü
  • Parlatıcı
  • pH düşürücü
  • pH yükseltici
  • Sertlik giderici
  • Ayak dezenfektanı
  • Mantar giderici vb.
Bu liste bu şekilde uzar gider. 



20 Ekim 2015 Salı

Cam Filtre Medyası - Kum Yerine Cam Kırığı

Havuzlarımızın makina dairelerinde bulunan filtrelerin içerisinde, bildiğiniz üzere, kuvars kumu vardır. Bu kum, pompa vasıtası ile havuzdan çekilen suyun içerisinde bulunan katı partikülleri, filtre eder. Bugün size, havuz filtrelerinin içerisinde, kumdan çok daha etki ve verimli bir şekilde vazife gören, cam filtre medyası (CFM) ya da cam kumu diye adlandırılan, esasen ufalanmış cam kırıklarından bahsedeceğiz.


Cam filtre medyası (CFM), çok iyi bir şekilde öğütülerek inceltilmiş, tatlı ve tuzlu su havuzlarında mükemmel bir su filtrasyonu sağlayan, geri dönüşüm ürünü, kuvars kumu ve diğer zeolite mineraller yerine kullanılan, camdır.

FAYDALARI :

Cam filtre medyası, havuz suyunun filtrasyonunda, üstün temizlik, sağlık güvenliği ve düşük işletme maliyeti sağlar. %100 oranında, tüketicilerin atık cam ve şişelerinin geri dönüşümünden elde edildiği için, çok uzun kullanım ömürlü ve ters yıkamada çok kayda değer bir su tasarrufu sağlayan cam filtre medyası, son derece çevre dostu bir malzemedir.

14 Ekim 2015 Çarşamba

Yüzme havuzlarında klor ölçümü nasıl yapılmalıdır

Bugünkü konumuz, yüzme havuzlarında klor ölçümü, nasıl yapılmalıdır.

Dünyada, bilinen tüm zararlarına rağmen, hale hazırda en yaygın olarak kullanılan havuz suyu dezenfektanı, klordur. Bu sebepten ötürü, bugünkü konumuz, özellikle yeni havuz sahibi olan, tecrübesiz havuz kullanıcılarına ithaf edilmiştir.

Havuz suyunda klor ölçümü yaparken, öncelikle serbest klor, bağlı klor ve toplam klor ifadelerinin ne anlama geldiğini irdelememiz ve öğrenmemiz gerekir.

SERBEST KLOR:

Havuz suyunda serbest halde dolaşan ve havuz suyunu kirletebilecek inorganik ve organik maddeleri okside etmek için bekleyen klora, SERBEST KLOR denir.
Havuz suyunda, 1-2 ppm aralığında serbest klor bulunması gerekir.
Serbest klor, DPD1 hapı ile ölçülür. Test kiti içinde, klor ölçüm gözüne atılarak eritilen DPD1 hapı, klor ölçüm gözünde, havuzdaki klorun miktarına bağlı olarak, açık-koyu pembe arasında bir renk oluşmasına sebep olur.

13 Ekim 2015 Salı

Stabilizatörlü toz ya da tablet klor kullanımı hakkında

Bugün, 30 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe giren, Türk Standardı TS 13661 nolu, "Umumi Kullanıma Açık, Yüzme ve Terapi Havuzu Tesisleri İçin, Kurallar" hakkında yazacağız.

Daha önceki yayınlarımızda bu değişen standarttan bahsetmiştik. Bugün biraz da, bu standart içerisinde, Ek 8' de belirtilen, "Yüzme ve Terapi Havuzlarında İzin Verilen Dezenfektanlar" konusundan bahsedeceğiz.

Öncelikle nedir bu Ek 8 ve nedir bu izin verilen dezenfektanlar, onu görelim. Bunun için öncelikle, yazımızın en altındaki dökümanı okumanızı rica ederiz.


Bu standarta göre, özellikle umumi kullanıma açık, yani otel, motel, tatil köyü, spor tesisi ve belediye yüzme havuzu gibi herkesin kullandığı havuzlar için, bu havuzlarda kullanılması serbest olan klor formları açıklanmıştır. Bunların neler olduğunu yukarıdaki yazıda detaylı olarak görebilirsiniz. 

Peki, kullanılması uygun görülmeyen ve yasaklanan klor cinsi ya da formu nedir.

2 Ekim 2015 Cuma

Karbondioksit (CO2) ile pH kontrolü

Karbondioksit ile pH kontrolü
Alkali suların pH değerini düşürmek için çevre dostu karbondioksit teknolojisi hakkında teknik bilgi


Karbondioksit mineral asitlere karşı

Uzun yıllardan beri, sülfürik asit maddesi, su arıtma tesislerinde, alkalinitiyi kontrol etmek için kullanılmaktadır. Bu madde gerçekten işe yaramasına rağmen, ciddi potansiyel problemleri de, beraberinde getirmektedir. Sülfürik asit uygulanması ve kontrol edilmesi çok zor olan bir maddedir. Taşınması ve stoklanması ciddi olarak tehlikeler arz eder. Kullanıldığı yerde, güvenlik duşlarının tesis edilmiş olması ve kullanıcı personelin, özel koruyucu ekipman ve giysiler giymiş olması, bir zorunluluktur. 
Oldukça korozif olan bu asit, özel borulama tesisi ve ekipmanlarının kullanımını gerektirir. Tesisatında düzenli bakım ve aşınan parçalarının anında değişimi şarttır.
Bunun yanı sıra karbondioksit, taşınması, depolanması kullanımıetkinliği ve çevreye olumsuz etkilerinin olmaması açısından, güvenlidir.

29 Eylül 2015 Salı

Havuz pompasına su verme (priming) ve ilk çalıştırma

Havuz sirkülasyon - devr-i daim - pompaları, havuzumuzun adeta kalbi gibidir. Bir yüzme havuzunda, iyi bir sirkülasyon sistemi tesis edilememiş ise, şunu bilinki, o havuzun temizliği ve dezenfeksiyonunda, ciddi problemler vardır, yada çok kısa bir süre içerisinde, oluşacaktır. Bugün sizlerle paylaşacağımız konu, bu havuzumuzun kalbi olan havuz pompalarının, ilk çalıştırılması esnasında dikkat edilmesi gereken, pompaya su verme işlemidir.


Şu anda Türkiye'de birçok kişisel kullanımlı havuz, artık sezon bitip, okullar da açıldığı için, ya kapatılmış, yada kapatılmak üzeredir. Ama üzülmeyin, seneye gene yaz gelecek, havalar ısınacak ve o güzelim havuzunuzu tekrar devreye alacaksınız. İşte bu esnada havuzunuzun pompasını çalıştırmadan önce yapılması gereken çok önemli birşey var. Nedir biliyormusunuz? Söyleyelim. Pompaya su vermek. Peki nasıl yapılıyor ve bu yapılmazsa başımıza neler gelir, isterseniz kısaca anlatalım.

21 Eylül 2015 Pazartesi

Evinizde akıntıya karşı yüzmek

Hep söylediğimiz bir şey var. Yüzme havuzları, sadece içine serinlemek için girilen, su dolu kaplar değildir. Yüzme havuzları, vücudumuzdaki adale gruplarının, büyük bir çoğunluğunun çalışmasını sağlayan yüzme sporunun, 12 ay boyunca yapılabileceği alanlardır. Fakat hem yer problemi, hem de yüksek yapım ve bakım maliyetlerinden dolayı, büyük havuzlar yerine daha küçük havuzlar tercih edilmekte, bu durum da, o küçücük yüzme havuzunun içerisinde, yüzme sporunun yapılabilmesini, neredeyse imkansız kılmaktadır.
Ama artık hem Dünya'da, hem de ülkemizde, karşı akıntı sistemi -jet stream system- olarak isimlendirilen ve havuzunuzda uzun uzun, sanki bir olimpik yüzme havuzundaymışsınız gibi yüzme imkanı veren sistemler var.


Gelin bu sistemleri biraz daha detaylı inceleyelim. Belki çok hoşunuza gider, böyle bir sistemi, kendi havuzunuza da taktırmak istersiniz.

18 Eylül 2015 Cuma

Yeni Yüzme Havuzu Türk Standartı TS13661 hakkında

"Umumi kullanıma açık yüzme ve terapi havuzu tesisleri için kurallar" başlığı altında, 30.04.2015 tarihinde, daha önceki mevcut standart olan TS11899 yerine, TS13661 nolu Türk Standardı standardı yürürlüğe girmiştir.


Bu talimat, umumi kullanıma açık yüzme ve terapi havuz tesislerinin yapısal, mekanik ve teknik özellikleri, işletmecilik, havuzlarda çalışan teknik personel ile ilgili özellikleri ve güvenlik ile ilgili kuralları kapsar.

Konu ile ilgili kişi, kurum ve kuruluşların bu standardı TSE' den ücreti mukabilinde temini mümkündür.

Bu standardın "Ek 8 Yüzme ve Terapi Havuzlarında İzin verilen Dezenfektanlar" başlıklı açıklamasına göre, umumi kullanılan, otel, motel, tatil köyü, yüzme ve spor tesisleri, konut siteleri gibi işletmelerin yüzme havuzlarında, dezenfeksiyon için kullanabilinecek dezenfektan maddeler, aşağıda listelenmiştir.

17 Eylül 2015 Perşembe

Havuzunuzu kışa hazırlayın - Havuz kapatma

Artık sonbahar, tüm yurtta etkilerini yavaş yavaş göstermeye başladı. Rüzgarlar biraz daha sert esiyor, güneş artık bizi bir ay öncesinden daha az ısıtıyor ve arada sırada da yağmurlar yağıyor. Bunlar, artık yaz mevsiminin bittiğinin ve bizi bundan sonra, uzun bir kış mevsiminin beklediğinin, en somut göstergeleri. Yaz mevsimini ve sıcak havaları sevenler için biraz üzücü ama, yapılabilecek bir şey yok maalesef. Yaz da gelecek, peşinden kış da gelecek.
Bizler biraz daha kalın giyinerek, sonbaharı, daha da kalın giyinerek, kendimizi soğuk ve dondurucu kış mevsiminin etkilerinden koruyabiliriz ama, ya yüzme havuzumuz. O kendisini nasıl koruyacak? Nasıl suyu temiz ve ekipmanları sağlam kalabilecek de, gelecek sene yaz başında, bizi neredeyse bir bataklık görünümü ve yemyeşil bir suyla karşılamasın.
Eğer sezon sonunda, havuzumuzu kışa hazırlamaz ve kışlık bakımlarını yapmazsak, seneye baharda çok işiniz var demektir. Havuzunuzu temizlemek ve yeniden kullanılabilir duruma getirmek için, çok çalışacak ve çok para harcayacaksınız. Peki ne yapmalıyız ki, kış boyunca da, havuzumuz pırıl pırıl ve nispeten temiz kalsın ve ayrıca göz zevkimizi de bozmasın.

Aşağıda, havuzumuzun kışlık bakımını nasıl yapıp, havuzumuzu nasıl kapatmamız konusunda, gerekli tüm bilgileri bulacaksınız.

16 Eylül 2015 Çarşamba

Havuz Çocuk Güvenlik Alarmları Broşür ve Kullanma Talimatları

Havuzlar, çocukların yüzmesi ve eğlenmesi içindir, boğulması ve hayatını kaybetmesi için değil.
Pamir'ler ve Tuana'lar ölmesin.

Tedbiri büyükler alır, çocukları yaşar.

Amerika' da yerleşik PBM Industries Inc. firmasının ürünü olan, PGRM Pool Guard serisi havuz çocuk güvenlik alarmı'na ilişkin broşür ve kullanma talimatı, aşağıdadır.

Çocuklarımız, havuzlarında güvenle yüzsün diye.

Alternatif Dezenfeksiyon Sistemleri - OZON

Bugün sizlere, alternatif havuz dezenfeksiyon sistemlerinden olan ozonlamadan bahsedeceğiz.
  • OZON
Ozon ve UV sistemleri havuzlarda stabilize olmayan dezenfeksiyon işlemini yapar. Yani yapılan dezenfeksiyon, o anlıktır. Özellikle ozon' un su içerisinde dayanım süresi maksimum 20 dakikadır.


Ozon sistemi ile dezenfekte edilecek havuzda, şu parametrelerin çok iyi bilinmesi gerekir.
  • Ozon' un dezenfeksiyon yapabilmesi için, 1 metre küp suda 0.1 - 0.3 gram ozon bulunması gerekir. 100 metreküplük bir havuzun, 4 saatte 1 kez sirkülasyon yaptığını kabul edersek, bu havuzda 1 saatte, 25 metreküp, yani 30 dakikada 12.5 metreküp su, ozon ile dezenfekte olmaktadır. Ozon sistemimizin, 50 gram/saat ozon ürettiğini var sayalım. Bu durumda 12,5 metreküp su, 25 gram ozon içermektedir. Ozonlu bu suyun 1 metre küpünde, 2 gram ozon bulunmaktadır. Bu su, 100 metreküplük havuz suyuna karışınca, 30 dakika içinde 100 metreküp havuz suyundaki ozon miktarı, 0.02 gram/metreküp seviyesine düşmektedir. Bu da bizim havuz suyunda istediğimiz oranın 1/5' i dir ve suyu yeteri kadar dezenfekte edemeyecektir. Burada unutulmaması gereken, ilk yarım saatte gelen ozon miktarı, ikinci yarım saatte gelecek olan ozona kadar, havuzdan kaybolduğudur. 100 metreküp bir havuz için, 50 gram/saat' lik bir ozon jeneratörü, dezenfeksiyon ihtiyacımızın yalnızca %20' sini karşılayabilecektir. Geriye kalan %80' lik bölümün dezenfeksiyonu ise, yine klor ile yapılmak zorunda kalınacaktır. Ozonun tavsiye edilebileceği en doğru yerler ise, küçük kapalı havuzlar ve SPA' lardır.

15 Eylül 2015 Salı

Havuz suyunda yosun oluşumu, nedenleri ve çareleri

Kim yüzme havuzunun içerisinde, kötü bir görüntü veren, o yeşil sarı yosunlar oluşsun, ya da yemyeşil bir havuz suyu içerisinde yüzmek ister ki? Tabiki kimse istemez. Ama maalesef, havuzlarda oluşan bu yosunlar, hemen herkesin, problemidir. Peki neden oluşur bu yosunlar, oluşmasını nasıl önleyebiliriz ve var olanları nasıl yok edebiliriz? Paniğe ya da umutsuzluğa gerek yok. Bugün, bütün buna benzer soru ve sorunların çözümlerini, aşağıda size aktaracağız.

14 Eylül 2015 Pazartesi

Lejyoner hastalığı nedir?

Gerçeklere gözümüzü kapatarak, onları görmemezlikten gelmek, yada onları yok saymak, bu gerçeklerle bir gün yüz yüze gelmeyeceğimiz anlamına gelmez. 
Özellikle bu gerçekler, sağlığımızla ilgili yaptığımız ihmaller hakkında ise, göreceğimiz zararlardan, öncelikle biz kendimiz sorumlu değilmiyiz? Bilmiyordum, haberim yok, bana kimse söylemedi demek, zarar görmemizi engeller mi? Nasıl ki suç olan fiilleri işlemenin cezalandırılacağını, ya da ceza kanunlarını bilmemenin, sizi yargılanmaktan ve ceza almaktan kurtarmayacağı gibi. Eğer hırsızlık yaparsanız ve bu sebepten dolayı mahkemeye çıkartılırsanız, kendinizi savunmak için şunu diyebilir misiniz? Ben hırsızlık yapmanın şuç olduğunu bilmiyordum. Ne yapayım bana kimse söylemedi. Bu savunmanın maalesef ne bir geçerliliği vardır, nede sizi ceza almaktan kurtarır. 
Kullandığımız, yada sahibi olduğumuz yüzme havuzlarının da, sağlığımıza zarar vermeyecek bir durumda olduğunu, ya da nasıl dezenfekte edileceğini bilmemek, maalesef ciddi bir ihmaldir ve ne sizi, ne de çevrenizdekilerin zarar görmesini engelleyemez. 
Bugün size, havuzdan ve havuz suyundan bulaşabilecek en ciddi hastalıklardan biri olan, lejyoner hastalığından bahsedeceğiz.

11 Eylül 2015 Cuma

Havuz problemleri ve çözümleri

Problemsiz yüzme havuzu yoktur, nedeni ve çözümü bilinmeyen problemleri vardır, diyerek konuya girelim. Hemen her konuda olduğu gibi, önemli olan problemin oluşumunu önleyecek tedbirlerin baştan alınması ve bunu yaparken problemin ortaya çıkmasının beklenmemesidir. Ama maalesef, başta sağlık olmak üzere, - koruyucu hekimlik ve erken teşhisin önemine de, atıfta bulunarak - hayatımızın bir çok alanında, muhtemel oluşabilecek problemlerin bilinip, önlemlerinin çok önceden alınması gerektiğini, hep göz ardı ve ihmal etmişizdir.
Havuz bakımı ve dezenfeksiyonu konusunda da, durum bundan farklı değildir. Bugünkü yazımızda, size havuz suyu problemleri ve çözümleri konusunda bilgi vereceğiz.

9 Eylül 2015 Çarşamba

Havuza değil, tuvalete yapın!

Bu konu ve ürün ile ilgili, çok soru aldığımızdan dolayı, konuya bir açıklık getirmek istiyoruz.

Konu, eğer havuza birisi çişini yaparsa, bunu anlamak için havuz suyuna renk veren bir kimyasal madde var mıdır, yok mudur? Hemen cevap veriyoruz.

YOKTUR!

Evet, böyle bir sihirli madde, yani birisi havuza çiş yaparsa, belli olsun diye havuz suyunu - denildiği  gibi maviye - boyayan bir kimyasal katkı yoktur.


Böyle bir madde olduğu söylentisi, tam ne zaman ve nereden çıkmıştır bilemiyorum ama, yaptığım araştırmalarda, Amerika'da Nickelodeon TV' de 1990' larda yayınlanan, Pete & Pete' nin maceraları adlı diziden sonra, bu söylenti tüm Dünya'da hızla yayılmıştır.

8 Eylül 2015 Salı

Klor çeşitleri, aralarındaki farklar ve kullanımı hakkında

Üzülerek söylüyoruz ki, şu ana kadar, daha ucuz, her yerde kolayca bulunabilen, kullanımı nispeten basit başka bir dezenfektan madde bulunamadığı için, Dünya'da en yaygın olarak kullanılan havuz dezenfeksiyon kimyasalı - başta kanserojen olması ve diğer tüm bilinen sağlık sakıncalarına rağmen - klor'dur.


Bu sebepten ötürü, ülkemizde de, en çok kullanılan havuz kimyasalı klor olduğu için, piyasada satılan klor çeşitleri, aralarındaki farklar ve kullanımı hakkında size, kısa ve kolayca anlaşılabilir bilgiler vermek istiyoruz.

7 Eylül 2015 Pazartesi

Havuz çocuk güvenliği - ÇOK ÖNEMLİ

Yüzme havuzları ve çocuk güvenliği hakkındaki gerçekler.
Aşağıdaki bilgiler, NFC Amerikan ulusal güvenlik konseyinin, ilgili raporundan alınmıştır.
1- Her yıl, Amerika'da ülke genelinde, 7.000' in üzerinde kişi, suda boğularak hayatını kaybetmektedir.
2- Boğulma olayları, 5 yaşın altındaki çocuklarda görülen, ölüm ve yaralanma nedenlerinin, birincisidir.
3- Boğulma olayları, 15 yaşın altındaki çocuklarda görülen, ölüm ve yaralanma nedenlerinin, ikincisidir.


4- Boğulma olaylarının %80' i, evlerinin havuzlarında, jakuzi ve SPA' larda oluşmaktadır.
5- Her yıl, 14 yaşın altında yaklaşık 5.000 çocuk, boğulma olaylarından ötürü, hastaneye kaldırılmaktadır. Bu çocukların yaklaşık %20' sinde, bu nedenden ötürü, vücudunda kalıcı arazlar ve hastalıklar oluşmaktadır.

Havuzunuzdaki baloncuklar

Havuzunuzun, besleme nozüllerinden gelen suyunun içerisinde, hava kabarcıkları, yani bir milyon baloncuk mu var? Bu mikro baloncuklar, size bulanıklık gibi de görünebilir. Bu esasen, çok yaygın bir havuz problemidir (özellikle havuzunuzu sezon başında açtığınızda) ve bir kaç basit kontrol ve müdahale ile kolayca çözümlenebilir.


Bu hava kabarcıkları nereden geliyor?

Çoğunlukla bu hava, havuzunuzun emiş hattı üzerinden - yani suyun filtreye girmeden önceki bir yerinden - sisteme girer. Genel olarak, havanın sisteme girebildiği, 3 muhtemel yeri kontrol etmek gerekir.

4 Eylül 2015 Cuma

Klor kilitlenmesi nedir?

Bugün size, bazen çok sık duyduğunuz ama, ne anlama geldiğini bilmediğiniz bir tabir olan, klor kilitlenmesinden bahsedeceğiz. 
Klor kilitlenmesi nedir, neden olur ve çözümü nedir? Özellikle yeni havuz sahibi olanların, bilmesinde fayda olduğunu düşünüyoruz.
Klor kilitlenmesinden bahsetmeden önce, size bahsetmek istediğimiz, konu ile doğrudan ilgili başka bir kavram var. Bu kavram "stabilizatör" dür. Stabilizatör, kelime anlamı ile, sabitleyici, dengeleyici anlamında kullanılan, yabancı dil kökenli bir kelimedir. Havuzculuk sektöründe stabilizatör, çok uçucu bir madde olan klor'un, havuz suyu içerisinde, özellikle güneş altında, uçuculuğunu azaltarak, daha uzun bir süre, havuz suyu içerisinde kalmasını sağlayan, bir kimyasal maddedir. Bu madde, kimyasal formülü C3H3N303 olan, siyanürik asittir. Zayıf bir asit olan siyanürik asidin, siyanür ile hiç bir ilgisi yoktur. Piyasada, conditioner ya da stabilizer adı altında satılır.


3 Eylül 2015 Perşembe

Havuz bakımında yapılan 10 temel hata (Bölüm 2)

Kaldığımız yerden devam ediyoruz....

6 ) Şoklamayı skimmer' dan yapmak

Bu hata, havuz bakımında, şu ana anlattıklarımız arasında yapılabilecek en büyük hatadır. Bu hatayı yaparsanız, havuz filtre ve sirkülasyon sisteminiz, kelimenin tam anlamı ile PATLAR!

Nasıl mı olur....

Şoklama kimyasalı (kalsiyum hipoklorit) ve klor (diklor ya da triklor), birleştiğinde ölümcül bir gaz oluştururlar. Eğer havuzunuzun filtre sistemine bağlı, klor tabletleri ile kullanılan bir otomatik klorlama cihazı (klorinatör) varsa... (bkz. aşağıdaki resim)

2 Eylül 2015 Çarşamba

Havuz bakımında yapılan 10 temel hata (Bölüm 1)

Herkes, her konuda hata yapabilir, fakat bu hatalardan ders alınması gerekir. Ayrıca ne demişler, bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Bugün size, kişilerin havuz bakımında yaptıkları 10 temel hatadan bahsedeceğim. Bu hataları sizin yapmanız yerine, başkalarının yaptığı hatalardan ders çıkarmak ve bu hataları yapmamak çok akıllıca olsa gerek. Nedir bu 10 temel hata ve ne yapmak ya da ne yapmamak gerekir, işte cevapları.

1 ) Havuzunuzu gündüz saatlerinde şoklamak

Yüzme havuzunuzu her hafta şoklamanız gerekir. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, bu şoklama işlemi, günlük kullandığınız klor miktarının, minimum 4 - 5 katı klorun, havuz suyuna ilavesi ile yapılır. Suyun içerisinde bulunan klor, suda yok edilmesi gereken maddelere tutunarak, kloramin yani ölü klor oluşturur. Bu kloraminlerin havuz suyunuzun içerisinde bulunmaması gerekir. Bu kloraminlerden kurtulmak için, onları şoklamanız, okside etmeniz yani yakmanız gerekir.

28 Ağustos 2015 Cuma

Yeni havuz sahibi olanlar için - SİRKÜLASYON

Yeni bir eve taşındınız ve bu evin bir havuzu var. Ya da evinizin arka bahçesine yepyeni bir havuz yaptırdınız. Şu anda bakımı yapılmış, pırıl pırıl ve tertemiz duruyor. Tebrik ederiz, çok güzel bir duygu değil mi? Artık aileniz, hafta içi ve gün içerisinde, biz ne yapacağız biz diye şikayet etmiyorlar, hatta hafta sonu bile evden ve havuzdan çıkmak istemiyorlar, değil mi? Hatta belki tatile bile gitmek istemeyecekler. Ama bir saniye, bu güzel günler ve bu bu güzel duygular çok uzun sürmeyebilir. Neden mi? Çünkü havuzunuza yapılması gereken bakımlar, gereken şekilde yapılmazsa, bu başlangıçtaki pırıl pırıl havuz, hızla kirlenecek ve sizin için gerçek bir baş ağrısı ve hatta baş belası olacak.


Bütün bunların başınıza gelmemesi için, yüzme havuzlarının bakım temellerini iyice öğrenmeniz gerekiyor. Yoksa bütün bunları, ne sizin havuzcunuz, ne bahçıvanınız, ne şöförünüz ve ne de kapıcınız, sizin kadar iyi ve düzenli yapmayacak, yapamayacak, maalesef. Ama gözünüz korkmasın, ne dedik bloğumuzun başlığında, artık endişe etmeyin doktoru geldi. Bu bloğu düzenli takip ederseniz, biz size neler yapmanız gerektiğini, çok basitçe anlatacağız.

26 Ağustos 2015 Çarşamba

Yüzme havuzu nasıl şoklanır?

Özellikle, bir yüzme havuzuna, yeni sahip olan kişiler için, havuz bakımı, temizliği ve dezenfeksiyonu, bilinmezliklerle doludur. Kulaktan dolma ya da bilgisiz ve yetkisiz kişilerden edinilen, büyük yanlış ve eksikliklerle dolu bilgiler, sizi eninde sonunda, bulanık, yosunlarla dolu yemyeşil ve kullanılması ciddi sağlık sorunlarına neden olacak, bir havuz sahibi yapar.
Burada, bu web sitemiz aracılığı ile, bugüne kadar verdiğimiz ve ilerde vereceğimiz bilgiler, özellikle yeni başlayanlar için, önemli temelleri içeren ve herkesin kolaylıkla anlayabileceği bir şekilde size anlatılan ve aktarılan bilgilerdir.
Bugün bahsedeceğimiz uygulama, havuz suyunun şoklanmasıdır. Nedir şoklama, neden ve nasıl yapılır, aşağıda bu soruların tüm cevaplarını bulacaksınız.

24 Ağustos 2015 Pazartesi

Havuz suyu sıcaklığının ne önemi var diyenler için

Sıcak bir yaz günü, serin ve tertemiz bir havuza girmek gibisi yoktur, açıkçası. Tüm yorgunluğunuz, üzerinizden bir anda sıyrılıverir ve yenilendiğinizi ve tekrar kendinize geldiğinizi hissedersiniz. Ama tam tersi bir durumda, yani havadan daha sıcak ve bulanık görünen bir yüzme havuzuna girmek ise, sizi bırakın rahatlatmayı, aksine daha gergin ve daha sinirli bile yapabilir.

Peki, sıcak bir yüzme havuzu suyunun tek sakıncası, sadece sizi rahatsız etmek ve dinlenmenize ve serinlemenize yardımcı olamamak mıdır, acaba? 

Maalesef sadece bunlar değil. 

Havuz suyunun sıcaklığı, bugüne kadar hiç dikkate almadığınız ve önemsemediğiniz bir unsur olabilir. Fakat tam tersine, havuz suyunun sıcaklığının belli bir değerin üzerine çıkması, havuz suyunuzun sağlığını olumsuz etkilemesi açısından, çok önemli bir parametre olabilir.

7 Ağustos 2015 Cuma

Havuz kum filtrenizin, 6 yollu vanası

Bir havuzun, yapısal en önemli elemanlarından birisi, havuz suyunda bulunan, katı partikülleri tutması için, havuzunuzun makine dairesine tesis edilen, kum filtresidir. Bu filtre içerisinden, sirkülasyon pompasının, havuzdan çektiği su geçerken, içerisinde bulunan kum aracılığı ile, suda yüzen katı partiküller, tutulur, yani filtre edilir.
Bilmem hiç dikkat ettiniz mi? Bu filtrenin üzerinde, aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi bir vana vardır. Bu vananın üzerindeki kolun döndürülerek getirildiği, 6 adet ayrı konum olduğu için, bu vanaya 6 yollu vana denir.

6 Ağustos 2015 Perşembe

Klorsuz ve kimyasalsız havuz dezenfeksiyonu olurmu?

Öncelikle dezenfeksiyon ve dezenfektan denilen kelimelerin ne olduğunu araştıralım ve çok basit ve herkesin anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalışalım.
Dezenfeksiyon, insanlar ve hayvanlarda, patojen, yani hastalık yapma özelliği olan virüs, bakteri ve benzeri mikro organizmaların, zararsız hale getirilmesi ve ortamdan uzaklaştırılması işlemidir.
Dezenfektan ise, dezenfeksiyon işleminde kullanılan maddelerin genel adıdır.
Dezenfektan maddeler, aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır.
  • Ortamda muhtemel olarak bulunabilecek, mikro organizmaları öldürecek nitelikte olmalıdır.
  • Hızlı etki etmelidir.

5 Ağustos 2015 Çarşamba

Tuzdan klor jeneratörleri nasıl çalışıyor

Halen günümüzde, yüzme havuzlarının su dezenfeksiyonu için kullanılan en popüler kimyasal madde, klor'dur. Klorun insan ve çevre sağlığına olan ve bilinen tüm zararlarına rağmen, bu kadar popüler olmasının en temel nedeni, kolay bulunabilir olması, özel bir teçhizat ve sisteme gerek olmadan da, el ile havuz suyuna katılabilir olması ve nispeten iyi ve etkili bir dezenfektan olmasıdır.
Bununla beraber, klor kullanımındaki en büyük tehlike, klorun havuza, az ya da çok konulması neticesinde oluşacak, yetersiz dezenfeksiyon, ya da havuzu kullananların aşırı klor ve klor gazına maruz kalmaları neticesinde oluşacak, ciddi sağlık riskleridir. Bu iki durumda da, zarar gören, temelde sizler, yani havuz kullanıcılarıdır. Ayrıca klorun temelde uçucu bir madde olmasından dolayı, sudaki gerekli klor seviyesini sürekli kontrol etmek ve gerekli seviyede klorun suda varlığından da, emin olmanız gerekir.

4 Ağustos 2015 Salı

Havuzunuzu nasıl daha temiz tutabilirsiniz.

Merhaba,
Bugün sizlerle, havuzumuzu nasıl daha temiz tutabileceğimiz konusunda konuşacağız. Havuz temizliğinin 3 temel unsuru vardır. Bunlar;
  • Vakum dip süpürge
  • Su yüzeyini temizleme
  • Zemin ve duvarları fırçalama
Eğer bu işlemleri düzenli olarak ve her hafta yaparsanız, havuzunuzu temiz tutabilirsiniz. Bu temizleme işlemleri ayrıca, yosun, seramik ve derz aralarındaki lekelenme ve bulanık su problemlerini de önlemeye yardımcı olur.
Ben bunu dişlerimizi fırçalamaya benzetiyorum. Eğer, her gün dişlerinizi fırçalamazsanız, dişlerinizde taş, plak ve diş eti iltahabı oluşur. Dolayısıyla, dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmemeniz gibi, havuzunuzu da ihmal etmemeniz gerekir.

3 Ağustos 2015 Pazartesi

Bir tenis topu havuzumuzu temizler mi?

Bir tenis topuyla yüzme havuzunda ne yapılabilir? Akla ilk gelen, karşılıklı olarak iki kişi, topu birbirlerine atarak ve tutarak, eğlenceli vakit geçirebilirler ve bu suretle, bir miktarda fiziksel aktivitede de bulunarak, sağlıkları için olumlu bir şeyler yapmış olurlar.
Bunun dışında, bir tenis topu havuzumuzun temiz tutulması için kullanılabilir mi, ne dersiniz? Cevap, evet.

31 Temmuz 2015 Cuma

Yüzme havuzu su sirkülasyonun önemi

YÜZME HAVUZU SU SİRKÜLASYONUNUN ÖNEMİ

Yüzme havuzu bakımında, 3 temel madde vardır ki, biri olmazsa, diğerleri mükemmel olsa bile, temiz ve sağlıklı bir havuza sahip olamazsınız.
Bu temel maddeler, aşağıda sıralanmıştır;
  • Sirkülasyon
  • Dezenfeksiyon
  • Temizlik
Bugün, bu 3 temel maddeden birisi olan sirkülasyon hakkında bilgi vereceğiz.

30 Temmuz 2015 Perşembe

Yüzme hakkında enteresan gerçekler

Yüzme ve yüzme sporu tüm Dünya'da çok sevilen ve 4 mevsim boyunca, deniz, göl, nehir gibi doğal su kaynaklarında ve ayrıca yüzme havuzlarında yapılabilen bir etkinliktir. Bu durumu hemen herkes bilir. Ama yüzme hakkında aşağıda sıralanmış enteresan gerçekleri, acaba biliyormusunuz? 
  • En eski yüzme stili, ayrıca Olimpiyatlardaki en yavaş yüzme stili olan, kurbağalamadır.

Havuzunuzun mozaik ve seramikleri mi, dökülüyor?

Su, içerisinde doğal olarak bir takım inorganik kimyasalları ve mineralleri bulunduran bir karışımdır. Doğa da, yani göllerde ya da nehirlerde bulunan, ya da şehir şebekesinden gelen sular, saf, yani damıtık sular değildir. İçlerinde yukarıda bahsedilen mineral ve kimyasallardan, mutlaka bir miktar bulunur. Suyun kalitesi, kullanılabilir ya da içilebilir olması, suyun içerisinde bulunan bu maddelerin dengesi ile ilgilidir. Bundan sonraki yazılarımızda bu havuz suyunun dengesinden hep bahsedeceğiz.

29 Temmuz 2015 Çarşamba

Klor hakkında bazı çarpıcı gerçekler

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için, sıvı ve toz formda, bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde kulladığımız klor maddesi konusunda bugüne kadar yayınlanmış bazı bilimsel makale ve yayınlardan alınan bazı kısa bilgileri bilgilerinizi sunarız.

  • Klor ile dezenfeksiyon halen ülkemizde en yaygın olarak kullanılan dezenfeksiyon yöntemidir. Bununla beraber suya klor ilave ile kanser yapan bileşikler dahil olmak üzere, zararlı bir takım maddeler meydana gelebileceği yeni anlaşılmaya başlamıştır. (Prof. Dr. Yılmaz Muslu, İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü, "Su Temini ve Çevre Sağlığı")

pH pH pH, bu kadar mı önemli bu pH?

Evet, bu kadar önemli bu pH.
Peki nedir bu PH?
pH bir çözeltinin, yani bizim için havuz suyunun asitlik veya bazlık derecesini tarif eden, ölçü birimidir. Açılımı "Power of Hydrogen" (Hidrojenin Gücü)'dür. pH' ın nötr, yani ne asit ne baz olduğu değer, 7.0' dır.Hani havuzumuza sıvı, (Hidroklorik asit) ya da toz formda (Sodyum bisülfat) ilave ettiğimiz, asit vardır ya, işte bu asit, havuzumuzun sürekli yükselme eğiliminde olan pH değerini, ideal pH seviyesi olan 6.8 - 7.2 aralığına getirmek için kullanılan maddedir.
Peki, pH bu değerler arasında olmazsa ne olur, dünyanın sonumu gelir?

28 Temmuz 2015 Salı

Yayın hayatımıza başlarken, herkese bizden sımsıcak bir merhaba

Öncelikle, yayın hayatımıza başlarken, yüzme havuzları ile kullanıcı ya da profesyonel olarak ilgisi olan tüm kişi ve kuruluşlara, bizden sımsıcak bir merhaba demek istiyoruz. Bilindiği üzere, Türkiye'de hızla gelişmekte olan yüzme havuzları sektörü, bu hızlı gelişimi beraberinde, her işte olduğu gibi, işini iyi ve doğru yapanlarla, yapmayanları bir araya getirmiş, yani aynı sektörel havuzun içerisine koymuştur. Fakat havuz yapımı, tüm boyutları ile bir uzmanlık konusu olduğundan, yeterince bilgili ve tecrübeli olmayan kişilerin, bu sektörde sadece ticari kaygılarla var olma nedeni ve ayrıca havuz kullanıcısı ve bakımcısı olan insanların da, bu konu ile ilgili çok bilinçli olmamasından istifade ile, sektörde bir düzensizlik doğmuştur.
Bir çok insan tarafından, yüzme havuzları, içerisinde bir miktar su olan, bir büyük küvet gibi değerlendirilmiş, havuz yapımı esasları arasında en önemli unsur olan filtrasyon ve dezenfeksiyon hep ikinci ve üçüncü plana atılmıştır.
Bu sebeplerden dolayı yüzme havuzlarından bulaşan hastalıklar hızla artmış, bilinçsiz dezenfeksiyon ve havuz kimyasalları kullanımı, bu konuyu ciddi bir kamu sağlığı problemi haline getirmiştir.
Biz burada, havuz yapımı, bakımı, temiz ve hijyenik tutulması konularında, karmaşık ve dağınık gibi görünen ve herkesin anlayamayacağı gibi görünen konuları, bir mühendis, doktor, kimyager, biyolog ve havuz profesyoneli olmayan kişilerin bile rahatlıkla anlayabileceği bir dilde gündeme getireceğiz.
Yani, sıkılmadan, keyifle, hem eğleneceğiz, hemde öğreneceğiz.
Bize aklınıza takılan havuz, havuz suyu dezenfeksiyonu ve şartlandırılması konularında, her türlü soruyu sorabilirsiniz. Sizlere yardımcı olabilmekten sadece mutluluk duyacağız. 
Sağlıkla ve mutlulukla yüzebileceğiniz tertemiz ve pırıl pırıl havuzlar dileriz.
Saygılarımızla






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...